x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Experţii în inteligenţa artificială boicotează o universitate din Coreea de Sud, bănuită că dezvoltă "roboţi ucigaşi"

Experţii în inteligenţa artificială boicotează o universitate din Coreea de Sud, bănuită că dezvoltă "roboţi ucigaşi"

05 Apr 2018   •   12:33
Experţii în inteligenţa artificială boicotează o universitate din Coreea de Sud, bănuită că dezvoltă "roboţi ucigaşi"

Cercetătorii specializaţi pe inteligenţa artificială, din 30 de ţări, boicotează o universitate sud-coreeană, în contextul în care aceasta ridică îngrijorări privind un nou laborator făcut în colaborare cu o companie de apărare, care poate duce la apariţia de “roboţi ucigaşi”, scrie The Guardian.

Peste 50 de academicieni de top au semnat o scrisoare în care cer boicotarea Institutului de Ştiinţă şi Tehnologie Avansată din Coreea (KAIST) şi a partenerului său, compania de apărare Hanwha Systems. Cercetătorii spun că nu vor colabora cu universitatea şi nu vor primi vizitatori de la KAIST pe baza fricilor că această colaborare ar putea “accelera cursa pentru dezvoltarea” armelor autonome.

“Sunt o mulţime de lucruri grozave pe care le poţi face cu inteligenţa artificială pentru a salva vieţi, inclusiv în context militar, dar să declari că ţinta este să dezvolţi arme autonome şi să ai un astfel de partener ridică îngrijorări mari”, a spus organizatorul boicotului, Toby Walsh, profesor la University of New South Wales.  “O universitatea respectată colaborează cu un partener foarte dubios din punct de vedere etic, care continuă să violeze normele internaţionale”.

Boicotul vine înainte de întâlnirea ONU de la Geneva de săptămâna viitoare, unde se va discuta despre armele autonome. Peste 20 de ţări au cerut deja interzicerea totală a roboţilor ucigaşi. Folosirea inteligenţei artificiale în armată a trezit teama unei situaţii asemănătoare cu cea prezentată în “Terminator”. În plus, această utilizare a ridicat întrebări legate de acurateţea acestor arme şi dacă acestea au abilitatea să facă diferenţa între prieteni şi inamici.

Hanwha este cea mai mare companie producătoare de arme din Coreea de Sud. Aceasta produce muniţie cu dispersie, interzisă în 120 de ţări în urma unui tratat internaţional. Coreea de Sud, împreună cu SUA, Rusia şi China nu au semnat această convenţie.

Profesorul Walsh a început să-şi pună întrebări când un articol din Korea Times a afirmat că universitatea KAIST din Coreea de Sud “se alătură competiţiei globale de dezvoltare a armelor autonome”. Walsh a trimis o scrisoare către universitate, însă nu a primit niciun răspuns.

“Aş vrea să reafirm că KAIST nu are nicio intenţie să se implice în dezvoltrea sistemelor armate letale şi autonome şi a roboţilor ucigaşi”, a spus preşedintele KAIST, Sung-Chul Shin, în momentul în care a fost informat despre boicot.

“Ca o instituţie academică, valorificăm drepturile omului şi standardele etice la cel mai înalt nivel”, a adăugat acesta. “Reafirm încă o dată că KAIST nu va conduce nicio activitatea de cercetare situată împotriva demnităţii umane, inclusiv arme autonome lipsite de însemnatul control uman”.

 

×