x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Google a transferat aproape 20 de miliarde de euro spre Insulele Bermude

Google a transferat aproape 20 de miliarde de euro spre Insulele Bermude

04 Ian 2019   •   14:05
Google a transferat aproape 20 de miliarde de euro spre Insulele Bermude

Gigantul american Google a transferat în 2017 sume în valoare de 19,9 de miliarde de euro din Olanda spre o societate paravan din Insulele Bermude, un aranjament care i-a permis grupului să evite plata unor impozite în valoare de mai multe miliarde de dolari, arată documentele oficiale citate de cotidianul financiar olandez FD.
Sumele transferate în 2017 prin intermediul societăţii Google Netherlands Holdings BV sunt cu aproximativ patru miliarde de euro mai mari decât cele transferate în 2016, arată aceste documente depuse la Camera de comerţ olandeză la finele anului trecut.
Tehnică de optimizare fiscală utilizată de Google, denumită 'Double Irish, Dutch Sandwich', constă în transferul veniturilor realizate de o filială irlandeză către o societate olandeză fără niciun angajat, care ulterior le transferă către o căsuţă poştală din Insulele Bermude deţinută de o altă societate înregistrată în Irlanda. Timp de peste un deceniu această strategie, perfect legală, a permis Google să plătească taxe mai mici pentru profiturile realizate în străinătate.
"Plătim toate taxele datorate şi respectăm legislaţia fiscală în toate ţările în care operăm la nivel mondial", a informat Google într-un comunicat.
Google, precum Apple, Facebook şi Amazon, un grup de companii regrupate sub acronimul GAFA, sunt acuzate în mod frecvent de practici e optimizare fiscale graţie unor inginerii financiare. Aceste companii îşi transferă profiturile realizate la nivelul Uniunii Europene într-un singur stat membru, precum Irlanda sau Luxemburg, unde beneficiază de un regim fiscal avantajos.
Luna trecută, ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire, a declarat că Franţa va introduce "începând din 2019" o taxă naţională pentru giganţii din domeniul digital, dacă discuţiile care se poartă în prezent la nivel european pentru o mai bună taxare a giganţilor Internetului nu vor ajunge la un rezultat.
Propunerea dezbătută în prezent a fost prezentată în luna martie de Comisia Europeană şi vizează în principal giganţii americani ai Internetului: Google, Apple, Facebook şi Amazon, reuniţi sub acronimul GAFA. Propunerea vizează introducerea rapidă a unei taxe de 3% pe veniturile generate de aceste companii din anumite activităţi (publicitate sau revânzarea datelor personale), până când va fi negociată o soluţie la scară mondială în cadrul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD).
Pentru o directivă europeană este nevoie de sprijinul tuturor statelor membre UE.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: gafa google insulele bermude