x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Jocul Pokemon Go ar putea avea nişte probleme grave de cibersecuritate

Jocul Pokemon Go ar putea avea nişte probleme grave de cibersecuritate

21 Iul 2016   •   11:35
Jocul Pokemon Go ar putea avea nişte probleme grave de cibersecuritate

Fani ai lui Pikachu sau simpli curioşi cu privire la noua modă a vânătorii de pokemoni în realitatea augmentată trebuie să fie atenţi, deopotrivă, la posibilele probleme grave de cibersecuritate pe care ar putea să le aibă jocul Pokemon Go, pokemon-mania făcând deja înconjurul lumii, deşi jocul nu a fost încă lansat în toate ţările, conform unui material publicat de site-ul iflscience.com.

Deşi media pare să se fi concentrat pe scoaterea în evidenţă a pericolelor reprezentate de jucătorii bezmetici de Pokemon Go care nu se mai uită pe unde traversează sau care îşi opresc maşinile la întâmplare şi se aventurează în zone rău famate pentru a prinde câte un pokemon, problema mai gravă pare a fi cea a securităţii datelor şi a confidenţialităţii în mediul online. Adam Reeve, cercetător la o firmă de cibersecuritate, a postat pe platforma de microblogging Tumblr o explicaţie a modului în care securitatea datelor personale poate fi compromisă prin instalarea acestui joc.

Pentru a juca acest joc este nevoie de crearea unui cont pe site-ul pokemon.com sau, aşa cum au făcut deja mulţi jucători din comoditate, înregistrarea ca player se poate face şi prin contul de Google. Ori acceptarea acestei opţiuni "comode" deschide pentru Niantic, compania care a dezvoltat acest joc, accesul complet la contul respectiv de Google - adică pot fi accesate documentele din Google drive, poate fi examinat istoricul căutărilor cu motorul Google sau pot fi văzute fotografiile din Google photos. De asemenea, este important de precizat că în situaţia în care serverele companiei Niantic ar ceda în faţa unui atac al hackerilor, toate aceste informaţii personale cu privire la jucătorii înregistraţi de Pokemon Go vor fi compromise.

Reprezentanţii Niantic au dat publicităţii un comunicat prin care îi răspund lui Adam Reeve şi în care menţionează că au luat la cunoştinţă observaţiile ridicate de acesta. În comunicat ei precizează şi că "Google a verificat faptul că nicio altă informaţie nu este primită sau accesată de Pokemon Go sau de Niantic. Google va reduce accesul Pokemon Go doar la informaţiile de bază din profilul utilizatorilor care, la rândul lor, nu vor trebui să ia nicio măsură", aceste actualizări şi modificări realizându-se automat.

Adam Reeve a părut mulţumit de răspunsul oferit de compania Niantic. "Sunt foarte fericit că s-au ocupat de această problemă cu promptitudine. Intenţia mea a fost de a le atrage atenţia după ce tentativele iniţiale de a contacta dezvoltatorul jocului au eşuat. Acum toată lumea se poate pune pe treabă, la vânătoare de pokemoni!", a îndemnat el.

Există însă şi un alt pericol în lumea vânătorior de pokemoni. Au apărut deja informaţii cu privire la un malware conceput special pentru Pokemon Go. Serviciul de protecţie a datelor Proofpoint a anunţat că au existat câteva cazuri în care aplicaţia Pokemon Go a fost modificată prin introducerea unui virus trojan pentru acces de la distanţă care îi oferă "atacatorului" controlul asupra tuturor funcţiilor şi întregului conţinut al telefonului victimei. Aceste aplicaţii modificate ajung să fie instalate, de obicei, de jucătorii care nu mai au răbdare până la lansarea oficială a jocului în ţara lor şi îl descarcă dintr-o sursă neoficială.

Există câteva modalităţi prin care se poate verifica dacă o versiune de Pokemon Go este sau nu infectată cu malware. Una dintre modalităţi este de a verifica lista de permisiuni pe care le-aţi acordat aplicaţiei.

Dacă ne gândim la faptul că Pokemon Go are deja câteva milioane de utilizatori la doar câteva zile de la lansare, nu este deloc surprinzător că au apărut şi controverse legate de securitatea utilizatorilor. Din acest motiv este recomandată descărcarea jocului doar din magazinele virtuale oficiale Apple Store şi Android Play Store.

Sursa: AGERPRES

×
Subiecte în articol: Pokemon Go