x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SpaceX a lansat racheta Block-5

SpaceX a lansat racheta Block-5

12 Mai 2018   •   11:00
SpaceX a lansat racheta Block-5

O versiune actualizată a rachetei SpaceX Falcon 9, adaptată pentru eventuale misiuni cu echipaj ale NASA, a avut zborul inaugural vineri de la Cape Canaveral din Florida, având misiunea de a plasa pe orbită primul satelit de comunicaţii al guvernului din Bangladesh, denumit Bangabandhu-1, informează Reuters. 

Noua rachetă din gama Falcon 9, denumită "Block-5" şi utilată cu circa 100 de îmbunătăţiri ce îi asigură o mai mare putere, siguranţă şi capacitate de reutilizare decât precedentul model, Block-4, a fost lansată la ora locală 4:14 p.m. (20:14 GMT) de la Centrul Spaţial Kennedy. 

Câteva minute mai târziu, principalul modul al lansatorului s-a separat de restul rachetei şi a revenit pe Terra, realizând o coborâre controlată pe o platformă din Oceanul Pacific. 

Al doilea etaj al lansatorului este recuperabil şi proiectat pentru a fi reutilizat de cel puţin 10 ori cu reparaţii minime între zboruri, ceea ce permite lansări mai frecvente la un cost mai mic - un aspect cheie pentru modelul de afaceri al companiei SpaceX, deţinută de miliardarul Elon Musk. 

     Zborul de vineri a marcat a noua lansare pentru SpaceX de la începutul acestui an, comparativ cu cele cinci misiuni orbitale pe care compania le realizase până la această dată în 2017, potrivit lui Musk. 
   
     Încărcătura rachetei, primul satelit de comunicaţii al guvernului din Bangladesh, a fost plasată pe orbita Pământului la ora 4:47 p.m., la doar 33 de minute după lansare, conform informaţiilor furnizate de SpaceX. 
     
Realizarea a fost salutată de primul ministru din Bangladesh, doamna Sheikh Hasina, într-o transmisiune live din capitala statului, Dhaka. 

Block-5 este prima rachetă produsă de compania californiană care satisface standardele NASA în privinţa Programului Comercial de Zboruri Spaţiale cu Echipaje Umane, ce vizează trimiterea de astronauţi americani la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS). 

SpaceX speră să îndeplinească acest obiectiv până la sfârşitul anului 2018.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: spacex block-5 nasa spacex falcon 9