x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Laborator de teste Zuckerberg publică fotografii cu centrul de date aflat lângă cercul polar

Zuckerberg publică fotografii cu centrul de date aflat lângă cercul polar

29 Sep 2016   •   21:40
Zuckerberg publică fotografii cu centrul de date aflat lângă cercul polar

A menţine o funcţionare optimă a serverelor nu este un lucru uşor şi consumul de energie al centrelor de date a fost întotdeauna o bătaie de cap pentru companiile tech. Diferite firme au încercat să rezolve această problemă într-un mod diferit. Google a a recurs la expertiză în inteligenţa artificială pentru a ajusta costurile, în timp ce Microsoft a explorat chiar posibilitatea unor centre de date subacvatice. Pentru Facebook, totuşi, soluţia a fost mai simplă: mutarea într-o ţară ...rece, scrie The Verge.

Reţeaua de socializare a deschis în 2013 centrul de date din Lulea în nordul Suediei (la câţiva zeci de kilometri sud de Cercul Arctic), primul situat în afara Statelor Unite. Centrul utilizează aerul arctic din această localitate nordică pentru a menţine, în orice moment, serverele reci.

Deşi deschis de câţiva ani, acest centru este, în mod evident, o sursă de mândrie pentru directorul său general, Mark Zuckerberg. Fondatorul Facebook a publicat miercuri o duzină de imagini din acest loc, spunând că a vrut să arăte "câteva fotografii rare ale celei mai avansate tehnologii pe care Facebook o construieşte în jurul lumii".

Poate că este vorba de tehnologie avansată, dar cuvântul ce mai generos pentru a descrie acest centru de date este "dur", scrie The Verge. Se pare că frigul s-a infiltrat în tot ce se află acolo, culorile gri şi albastru dominând imaginile. Decorul pare desprins direct dintr-un film de science-fiction.

Cu toate acestea, nu se poate nega faptul că astfel de centre de date sunt motoarele noii economii digitale. Ele pot fi extraordinar de liniştite în comparaţie cu legende mai vechi ale industriei - fabricile din secolul al XIX-lea, de exemplu - dar, în deceniile care vor urma, estetica lor minimalistă se poate dovedi a fi la fel de determinantă, comentează The Verge.

Automatizarea este cuvântul cheie pentru acest centru de date ce are dimensiunea a şase terenuri de fotbal american şi unde personalul se deplasează cu ajutorul scuterelor. Şeful Facebook a spus că 150 de persoane lucrează la Lulea, dar a ţinut să menţioneze că încăperile sunt adesea complet goale. Prin automatizarea sarcinilor şi reinventarea designului maşinilor, "un singur tehnician poate gestiona 25.000 de servere", scrie silicon.fr.

Mark Zuckerberg pune mare accent pe siguranţa şi protecţia datelor cu caracter personal, scrie silicon.fr., remarcând că nu mai puţin de două fotografii arată distrugerea completă a hard disk-urilor învechite sau defecte.AGERPRES

×