x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Riscurile cibernetice, în dezbatere, la Bucureşti

Riscurile cibernetice, în dezbatere, la Bucureşti

de Diana Scarlat    |    29 Sep 2015   •   14:45
Riscurile cibernetice, în dezbatere, la Bucureşti

Nivelul de interdependenţă între sistemele informatice şi diverse aspecte ale vieţii cotidiene este din ce în ce mai ridicat. Strategiile de protecţie şi prioritizare a obiectivelor trebuie să fie în concordanţă cu harta vulnerabilităţilor, iar cooperarea internaţională este foarte importantă. Cele mai noi aspecte ale securităţii cibernetice se discută în aceste zile la Bucureşti, în cadrul evenimentului "Cyber Intelligence Europe".

Preocuparea principală a autorităţilor este prevenirea, în materie de management al riscurilor cibernetice. “Nivelul la care discutăm astăzi despre securitatea informaţiilor şi despre atacurile cibernetice nu se mai rezumă doar la câteva companii mici şi reţele limitate, ci vorbim despre infracţiuni informaţionale care afectează în mod direct instituţiile statului şi marii jucători din piaţă”, a explicat Eugen Popa, vicepreşedinte Strategikon în domeniul securităţii cibernetice.

Evenimentul "Cyber Intelligence Europe", organizat în aceste zile la Bucureşti, aduce la discuţii comune oficiali guvernamentali de nivel naţional, regional şi european, experţi şi exponenţi ai mediului de afaceri. Scopul este acela de a forma o punte de comunicare şi de colaborare în apărarea în faţa atacurilor cibernetice de impact.

Oficialităţilor din regiune, dar şi reprezentanţilor celor mai importante companii, li se oferă posibilitatea de a discuta strategiile şi problemele de securitate comune, întâlnite în gestionarea reţelelor informatice ale instituţiilor publice din această parte a Europei. “Cum securitatea cibernetică devine din ce în ce mai complexă, făcând faţă unor atacuri din ce în ce mai sofisticate, este important ca guvernele ţărilor să împărtăşească informaţii şi experienţe proprii atunci când au de-a face cu infractori cibernetici, în contextul oferit în regiune de evenimentul Cyber Intelligence Europe”, a declarat Martyn Hill, director executiv al Intelligence-SEC.

Conferinţa este organizată de compania Intelligence-Sec, specializată în domeniul organizării de evenimente pe teme de securitate, în parteneriat cu think tank-ul Strategikon, reprezentat, printre vorbitori, de vicepreşedinţii Teodor Frunzeti, Eugen Valeriu Popa, Corneliu Vişoianu şi Radu Magdin, cel din urmă fiind şi preşedintele conferinţei. Printre parteneri se află şi Centrul de analiză şi studii de securitate.

Problema securităţii cibernetice vizează şi mediul de afaceri. Interconectivitatea aparaturii electronice şi a companiilor aduce cu sine noi expuneri la riscuri, întreruperea afacerilor fiind cea mai importantă vulnerabilitate a companiilor. Raportul A Guide to Cyber Risk: Managing The Impact of Increasing Interconnectivity - lansat săptămâna trecută de Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS), divizia specializată din cadrul Grupului Allianz – arată că riscurile cibernetice constituie o ameninţare importantă şi pentru companii, înregistrând o creştere rapidă. Doar infracţiunile cibernetice costă economia globală aproximativ 445 miliarde de dolari anual, iar economiile din top 10 suportă jumătate din această sumă, arată raportul.

Mai puţin de 10% dintre companii plătesc astăzi asigurări de risc cibernetic, însă este posibil să se înregistreze o creştere anuală de peste 20% la nivel global a asigurărilor pentru riscuri cibernetice, adică de la două miliarde de dolari, la peste 20 de miliarde de dolari annual, în următorii zece ani.

×