x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Rusia ar putea testa o nouă armă electronică în Marea Neagră

Rusia ar putea testa o nouă armă electronică în Marea Neagră

15 Aug 2017   •   13:52
Rusia ar putea testa o nouă armă electronică în Marea Neagră

Problemele cu sistemele de navigație din Marea Neagră sugerează că Rusia ar putea testa o nouă armă cu care să deruteze sistemele GPS, notează New Scientist. Acesta poate fi primul indiciu al unei noi forme de război electronic.

Pe 22 iunie, Administrația Maritimă Americană a întocmit un raport pentru semnalarea unui eveniment ciudat. Conducătorul unei nave din portul rusesc Novorossiysk a descoperit că GPS-ul său îl direcționa greșit, la mai mult de 32 kilometri pe uscat, la aeroportul Gelendzhik. După ce a verificat dacă sistemul de navigație funcționează corect, căpitanul a contactat alte nave aflate în apropiere. Toate erau direcționate spre același punct. Cel puțin 20 de nave au fost afectate de atac.

În timp ce incidentul nu ese confirmat încă, experții cred că acesta reprezintă testarea în premieră a unei noi arme pentru derutarea sistemelor de navigație.

Profesor la Universitatea din Texas, Todd Humphreys, a avertizat în mai multe rânduri asupra pericolelor pe care le reprezintă o astfel de derutare a sistemelor GPS. În 2013, Humphreys a arătat cum un iacht poate fi afectat de un astfel de atac. „Comportamentul receptorului de la incidentul din Marea Neagră a fost asemănător cu cel din atacul controlat pe care echipa mea l-a condus.”, a spus acesta.

Tod Humphreys sugerează că Rusia ar fi cea care testează noul tip de armament electronic. Mai mult, acesta atrage atenția că orice hacker își poate face propria versiune de armă electronică.

Acesta nu este primul incident de acest fel. Începând cu 2016, mai multe aplicații pentru smartphone, inclusiv Pokemon GO, au redirecționat utilizatorii în mod eronat dinspre Kremlin către Aeroportul Vnukovo, la 32 de kilometri distanță, mai menționează sursa citată.

×