x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Acord - Romania este membru ESA

Acord - Romania este membru ESA

19 Feb 2006   •   00:00
Acord - Romania este membru ESA

Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica si Agentia Spatiala Romana au semnat acordul prin care tara noastra a obtinut statutul de Stat European Cooperant al Agentiei Spatiale Europene (ESA). Romania este a treia dintre fostele tari INTERCOSMOS care obtine acest statut, dupa Cehia si Ungaria.

Infiintata in anul 1975, ESA este principala organizatie interguvernamentala a Europei producatoare de misiuni spatiale si inalta tehnologie. Cele 17 state membre, dintre care 13 sunt membre ale Uniunii Europene, asigura un buget anual de aproximativ patru miliarde de euro dedicat programelor spatiale europene. Organizatia se ocupa de misiuni de explorare a planetelor sistemului solar (Marte, Jupiter, Saturn), sateliti de observare a Terrei, dezvoltarea rachetei Ariane si alte aplicatii spatiale. Romania, prin Agentia Spatiala Romana, colaboreaza cu ESA de mai mult de un deceniu, institutele si laboratoarele nationale de specialitate participand la mai multe misiuni spatiale stiintifice si programe de aplicatii de observare a Terrei, telecomunicatii, telemedicina, agricultura sau monitorizarea dezastrelor.

Incheierea acordului a fost posibila prin activitatea sustinuta a mai mult de 600 de cercetatori si universitari in cadrul programului national aerospatial, se arata intr-un comunicat al agentiei romane. Vom avea acces la infrastructura si facilitatile spatiale si terestre ale ESA, iar industria va beneficia de sistemele de standarde, asigurare a calitatii si proprietate industriala.

×
Subiecte în articol: stiinta si tehnica