x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Agenţiile spaţiale din 20 de ţări, inclusiv din România, propun înfiinţarea unui "Observator Spaţial al Climei"

Agenţiile spaţiale din 20 de ţări, inclusiv din România, propun înfiinţarea unui "Observator Spaţial al Climei"

12 Dec 2017   •   10:58
Agenţiile spaţiale din 20 de ţări, inclusiv din România, propun înfiinţarea unui "Observator Spaţial al Climei"

Agenţiile spaţiale din 20 de ţări, inclusiv din România, au propus în cadrul unei declaraţii comune ce a fost adoptată luni seară la Paris, înfiinţarea unui "Observator Spaţial al Climei", care va permite schimburile reciproce de date ştiinţifice obţinute din spaţiu, informează AFP. 

China, Japonia, India, UE, Regatul Unit al Marii Britanii, Germania, Italia, Elveţia, Austria, Suedia, Norvegia, România, Israel, Ucraina şi Emiratele Arabe Unite au adoptat această declaraţie - denumită "Declaraţia de la Paris" -, redactată la iniţiativa Franţei. 

Agenţia americană NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) nu a fost prezentă la această reuniune ce a avut loc la sediul CNES (Centre National d'Etudes Spatiales) din Paris, cu ocazia unui summit pentru climă organizat marţi de preşedintele francez Emmanuel Macron. Agenţia spaţială rusă nu a fost nici ea prezentă. 

Dintre cele 50 de variabile climatice esenţiale pentru înţelegerea climei planetare, 26 sunt observate din spaţiu graţie sateliţilor. Aceştia monitorizează mai ales evoluţia temperaturilor pe Glob, creşterea nivelului oceanelor, emisiile de gaze cu efect de seră, precum dioxidul de carbon şi metanul. 

"În măsura în care supravegherea din spaţiu este în esenţă independentă faţă de graniţe şi universal accesibilă, spaţiul este deosebit de pertinent în ceea ce priveşte conştientizarea unor chestiuni legate de modificările climatice", au subliniat semnatarii Declaraţiei de la Paris. 

"Schimbările climatice reprezintă un proces pe termen lung şi este absolut vital să dispunem de serii de date de înaltă calitate, care să se întindă pe o perioadă lungă (cel puţin 30 de ani)", precizează acelaşi text. 

"Scopul acestui Observator Spaţial al Climei este de a reuşi să coordonăm toate mijloacele care există", a explicat pentru AFP Jean-Yves Le Gall, preşedintele CNES. 

"Astăzi, cele mai multe dintre ţări nu împărtăşesc cu alte ţări datele lor despre climă obţinute din satelit. Trebuie să ajungem la o liberă circulaţie a acestor date. Însă trebuie şi ca ţările să se pună de acord în legătură cu nomenclatura acestor date, forma lor, pentru a putea să le comparăm", a adăugat oficialul francez. 

"Declaraţia de la Paris va permite lansarea acestei iniţiative. Chinezii sunt plini de avânt", a adăugat directorul CNES, care speră să înfiinţeze prin această iniţiativă "un cerc virtuos" (joc de cuvinte care se bazează pe antonimia faţă de expresia "cerc vicios", n.r.). 

În ceea ce priveşte Statele Unite, Jean-Yves Le Gall consideră că "acest proces se va termina prin neutralitatea lor (a SUA, n.r.) faţă de acest Observator spaţial". 

Într-o primă etapă, agenţiile favorabile proiectului vor reflecta asupra înfiinţării unor standarde comune pentru datele lor climatice. 

"Obiectivul este acela de a crea pe urmă un site care să adune toate aceste date", aşa cum există deja pentru datele spaţiale despre catastrofe naturale la nivel mondial, a adăugat Jean-Yves Le Gall. 

Frederique Vidal, ministrul francez al cercetării, prezentă la sediul CNES, a salutat "acest angajament puternic al comunităţii spaţiale mondiale". AGERPRES

×