x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Aplicația care ajută la protejarea berzelor

Aplicația care ajută la protejarea berzelor

19 Iul 2017   •   11:55
Aplicația care ajută la protejarea berzelor

Aplicaţia "Uite Barza!" a fost descărcată de 1.500 de români în primele două săptămâni după lansare, care au trimis către Societatea Ornitologică Română amplasamentul a peste 1.200 de cuiburi de barză din toată ţara. 

"Prima aplicaţie din Europa dedicată recensământului berzelor albe are deja peste 1.500 de descărcări. Utilizatorii ei au trimis către Societatea Ornitologică Română locaţia a peste 1200 de cuiburi de barză din toată ţara. Ca număr de observaţii, cele mai multe înregistrări de cuiburi sunt în Banat şi Muntenia. Utilizatorii aplicaţiei trimit şi informaţii foarte importante legate de cuibăritul berzelor: dacă există pericolul ca unele cuiburi să afecteze reţeaua electrică şi dacă păsările sunt în pericol să fie electrocutate sau cuibul să ia foc", a informat Societatea Ornitologică Română (SOR), prin intermediul unui comunicat. 

Numărătoarea berzelor se face doar la cuib şi doar în luna iulie "din trei mari motive", a precizat sursa citată. Astfel, în această perioadă puii sunt destul de mari pentru a putea fi observaţi şi diferenţiaţi faţă de adulţi (păsările adulte au ciocul roşu, puii au ciocul negru). 

"Prin numărarea berzelor la cuib, nu pe câmp, ne asigurăm că nu numărăm aceleaşi păsări de mai multe ori. La începutul lunii august, berzele se strâng în stoluri de câteva sute şi apoi părăsesc România, pleacă în cartierele de iernare din Africa", au explicat organizatorii. 

La ultimul recensământ naţional al berzelor (în anul 2014), au fost identificate cu ajutorul voluntarilor şi al specialiştilor 5.400 de cuiburi de barză albă. SOR a menţionat că aplicaţia actuală "şi-a atins scopul", chiar dacă prin acest program de "citizen science" nu se va ajunge la aceleaşi cifre, deoarece utilizatorii au reuşit să identifice până acum peste 350 de cuiburi noi, care nu existau în baza de date. 

"Recensământul berzelor albe este un proiect al SOR finanţat de companiile Enel şi se va încheia pe data de 6 august, la o lună de la lansarea aplicaţiei. După numărătoarea cuiburilor, SOR va transmite către Enel care sunt cuiburile de barză unde pot apărea pene de curent, iar compania va lua măsuri de protejare atât a păsărilor, cât şi a reţelei, prin amplasarea de suporturi speciale pentru cuiburile de barză:", reiese din comunicat. 

Cea mai cunoscută pană de curent cauzată de o barză a fost în 1955. Atunci, o pasăre a produs un scurtcircuit care a tăiat curentul în zona Băneasa. Pe aeroport era aşteptat să aterizeze conducătorul URSS Nikita Hruşciov, dar avionul său a mai survolat capitala timp de 20 de minute, până a fost remediată pana de curent, a precizat aceeaşi sursă 

Societatea Ornitologică Română (SOR) este cea mai importantă organizaţie independentă de conservare a păsărilor din România, care lucrează pentru a proteja păsările sălbatice şi habitatele lor în România de peste 25 de ani. AGERPRES

×