x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă ASI acuză: ”Modulul spațial Schiaparelli s-a prăbușit pe Marte din cauza unui român”

ASI acuză: ”Modulul spațial Schiaparelli s-a prăbușit pe Marte din cauza unui român”

24 Noi 2016   •   17:45
ASI acuză: ”Modulul spațial Schiaparelli s-a prăbușit pe Marte din cauza unui român”
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

Agenţia spaţială italiană (ASI) acuză Agenţia Spaţială Europeană (ESA) că a încredinţat testul decisiv, cel care ar fi trebuit să simuleze intrarea în atmosferă a modulului Schiaparelli, unei organizaţii "lipsite de competenţe specifice suficiente", respectiv Arca Space Corporation, a românului Dumitru Popescu, relatează joi La Repubblica pe site-ul său. 

Agenţia spaţială europeană a încredinţat Arca Space Corporation un contract în valoare de 1,1 milioane de dolari pentru realizarea testului, precizează sursa citată. 

ESA a precizat miercuri că motivul prăbuşirii modulului se va putea stabili numai după finalizarea anchetei Comisiei interne formate în acest scop. Între timp, miercuri au fost prezentate concluzii preliminare. 

Prăbuşirea modulului european Schiaparelli la suprafaţa planetei Marte în luna octombrie a fost cauzată "de o problemă de software de navigare", a declarat miercuri Thierry Blancquaert, din partea Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), responsabilul misiunii acestui modul menit să testeze tehnologia de aterizare pentru alte misiuni la suprafaţa Planetei Roşii. 

Modulul s-a prăbuşit la 19 octombrie pe solul marţian după ce şi-a desfăşurat în mod normal marea sa paraşută la o altitudine de 12 km şi la o viteză de 1.730 km/oră. 

În replică la acuzaţiile Agenţiei spaţiale italiene, Dumitru Popescu, a declarat pentru cotidianul italian că "ASI trebuie să fie atentă pentru că dacă nu are probe pentru declaraţiile sale va trebui să plătească. Suntem liniştiţi, am făcut tot ce era posibil: pentru acel test ar fi trebuit să zburăm prea aproape de baza rusă de la Savastopol. Rusia abia ocupase Crimeea şi riscam să declanşăm un conflict între Federaţia Rusă şi NATO". 

Dumitru Popescu, un absolvent de Teologie care şi-a întrerupt studiile de inginerie spaţială în cadrul Univesităţii Politehnice din Bucureşti după 3 ani, a înfiinţat Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică (Arca) în 1999, sub forma unei organizaţii non-guvernamentale, care a intrat în atenţia publicului odată cu participarea la concursul Google Lunar X Prize în 2011. 

În 2014 Dumitru Popescu a plecat din România şi s-a mutat în New Mexico, Statele Unite ale Americii, unde Arca a devenit Arca Space Corporation şi s-a concentrat pe dezvoltarea de produse şi tehnologii cu aplicaţii comerciale, cum ar fi drone şi plăci zburătoare, cel mai cunoscut proiect recent anunţat fiind ArcaBoard, o placă cu o autonomie de 9 minute. 

Celor care îi impută faptul că este plătit din banii contribuabililor americani, având în vedere că nici măcar nu are o diplomă de inginerie, el le răspunde: "Modelele mele sunt Bill Gates şi Steve Jobs''. O putere de persuasiune ce pare să fi funcţionat şi asupra tehnicienilor de la ESA, scrie repubblica.it.AGERPRES

×