x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Au fost descoperite urme de proteine în scheletul unui dinozaur vechi de 195 de milioane de ani

Au fost descoperite urme de proteine în scheletul unui dinozaur vechi de 195 de milioane de ani

31 Ian 2017   •   23:10
Au fost descoperite urme de proteine în scheletul unui dinozaur vechi de 195 de milioane de ani

Cercetătorii au anunţat marţi că au descoperit urme de proteine în scheletul unui dinozaur vechi de 195 de milioane de ani, o descoperire care schimbă percepţia asupra rezistenţei ţesuturilor moi, relatează AFP. 

"Am scos în evidenţă prezenţa proteinelor conservate la un dinozaur vechi de 195 de milioane de ani, respectiv cu 120 de milioane de ani mai devreme decât descoperirile similare", a declarat pentru AFP Robert Reisz, profesor la universitatea din Toronto, Canada. 

Aceste molecule ar putea permite studierea fiziologiei şi metabolismului animalelor dispărute de mult de pe suprafaţa planetei, potrivit studiului. 

Cercetătorii susţin că au descoperit proteinele, în speţă colagen, în interiorul minusculelor canale vasculare ale unui Lufengosaurus, un dinozaur care trăia în China în Jurasicul inferior. 

"Un consumator de plante, cu un gât lung şi membre mici, care măsura în jur de nouă sau zece metri lungime", a precizat cercetătorul şi coautorul studiului publicat marţi în revista britanică "Nature Communications". 

Robert Reisz şi Yao-Chang Lee, din cadrul National Synchrotron Radiation Research Center din Taiwan, au găsit colagenul datorită spectroscopiei în infraroşu, o tehnică ce permite examinarea conţinutului chimic al osului fără a extrage conţinutul şi a risca contaminarea. 

Este o tehnică care ar urma să permită descoperirea unor proteine încă şi mai vechi, potrivit cercetătorului. 

"Aceste proteine sunt elementele constitutive ale ţesuturilor moi ale animalelor, este excitant să înţelegem cum au fost conservate", a explicat Robert Reisz într-un comunicat. 

Aceste bucăţele de colagen sunt probabil resturi ale vaselor sanguine care transportau sânge la celulele osoase ale dinozaurului. Particule de hematit, un oxid natural de fier foarte dur, au fost descoperite împreună cu colagenul şi este posibil să fi jucat un rol de antioxidant. 

Dacă această descoperire este confirmată, pe lângă faptul că ar depăşi recordul de conservare a proteinelor cu peste 100 de milioane de ani, acestea ar constitui o sursă unică de informaţii biologice şi evolutive. 

În plus, descoperirea la scară largă a proteinelor din mai multe perioade geologice le-ar permite cercetătorilor să descopere ce legături au unele cu altele diferite grupuri de dinozauri, precum şi cu crocodilii, păsările şi reptilele actuale.AGERPRES

×