x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Cand vor disparea barbatii?

Cand vor disparea barbatii?

22 Ian 2018   •   16:12
Cand vor disparea barbatii?

Cromozomul Y, care contine gena SRY responsabila de dezvoltarea caracteristicilor sexuale la barbati, va disparea peste 4,5 milioane de ani, scrie geneticianul britanic Darren Griffin, de la University of Kent, intr-un articol publicat in Science Alert.

 

Omul de stiinta noteaza, printre altele, marele neajuns, unul fundamental, al acestui cromozon. Anume faptul ca, spre deosebire de alte grupuri de gene, el nu are pereche, regasindu-se intr-un singur exemplar.

De aceea, cromozomul Y nu se supune recombinarii genetice, care se intampla la fiecare noua generatie si conduce la lichidarea mutatiilor care deterioreaza sau distrug genele.

In aceste conditii, pachetul de gene care raspunde de formarea sexului masculin va degenera in timp si va disparea din genom. Potrivit unor studii ulterioare, cromozomul Y creaza mecanisme care incetinesc insa acest proces.

Astfel, cercetatorii danezi au aratat ca in interiorul respectivului cromozom are loc un intens proces de amplicare, cu aparitia mai multor copii de gene responsabile de functionarea organelor sexuale ale barbatilor.

In opinia geneticianului Darren Griffin, chiar in cazul disparitiei complete a cromozomului Y, gena SRY se poate muta pe alt cromozom care, la randul lui, va incepe sa resimta insuficienta de recombinare.

 

×