x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Cântecul păsărilor, decodificat. Aplicaţia care descifrează ciripitul

Cântecul păsărilor, decodificat. Aplicaţia care descifrează ciripitul

18 Iul 2014   •   20:19
Cântecul păsărilor, decodificat. Aplicaţia care descifrează ciripitul

Oamenii de ştiinţă au construit o aplicaţie  care înregistrează cântecul păsărilor şi identifică imediat sursa sunetelor, dar şi relaţia dintre ele . Aplicaţia înregistrează sunetele scoase de pasărea respectivă şi le compară cu alte sunete dintr-o bază de date. Astfel, oricine va putea afla specia de pasăre care a scos sunetele.

Iniţiatorul proiectului,Dr. Dan Stowel, a publicat studiul în "Journal PeerJ" o publicaţie ştiinţifică. Acesta a declarat, pentru BBC, că a reuşit să înregistreze sunetele mai multor păsări şi să obţină un  algoritm pentru a le recunoaşte.

Cântecele a sute de păsări au fost analizate, inclusiv mostre de sunet de la British Library Sound Archive. Profesorul Stowell a precizat că numai din Brazilia provin peste 500 de specii.

Dr Stowell: "Cântecul păsărilor este extrem de complex. Cele mai simple sunete sunt deseori cele mai complicate, deoarece sunt foarte asemănătoare."

Aplicaţia te ajută în felul următor: atunci când mergi într-o pădure şi vrei să ştii ce pasăre ciripeşte, poţi fi foarte uşor păcălit, pentru că aşa cum spuneam multe sunete sunt similare. Datorită acestei aplicaţii acum, poţi fi sigur de specia care a scos sunetele respective.

Stowell plusează şi anunţă că lucrează acum la o tehnologie care poate face mult mai mult decât să identifice sunetele păsărilor. Noua aplicaţie va permite indentificarea relaţiilor dintre păsări. De exemplu, aplicaţia analizează sunetul unor diferite specii de păsări şi poate spune care dintre acestea se află în sezonul de  împerechere.

Dr Stowell afirmă că vocile păsărilor şi cele ale oamenilor sunt două sisteme ce evoluează separat şi diferit, dar că fac lucruri similare. De exemplu, puişorii învaţă cum să ciripească de la păsările mai mari aşa cum copiii învaţă să vorbească de la adulţi.

×