x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Carnea de laborator, în rafturi din 2021

Carnea de laborator, în rafturi din 2021

25 Aug 2016   •   20:10
Carnea de laborator, în rafturi din 2021

Oamenii de ştiinţă, dar şi cei de afaceri lucrează de zor pentru a face din carnea crescută în laborator un produs care să poată fi distribuit comercial. După ce primul burger realizat din carnea crescută cu ajutorul celulelor stem a fost dezvăluit în Olanda, în 2013, antreprenorii americani au preluat iniţiativa. Compania Memphis Meats vrea să vândă primele chiftele de laborator până în 2021.

Carnea de laborator este produsă prin manipularea celulelor stem (care se pot transforma în orice fel de ţesut). Pentru un astfel de produs, sacrificarea animalelor nu mai este necesară, ci doar recoltarea celulelor respective. Dincolo de raţiunile etice, oamenii de ştiinţă implicaţi în astfel de proceduri susţin că trecerea de la o dietă bazată pe carne din animale sacrificate la una bazată pe carne crescută în laborator ar avea beneficii majore în reducerea poluării. Fermele de animale ocupă suprafeţe considerabile de pământ, iar pentru menţinerea acestora este nevoie de cantităţi uriaşe de apă. Ceea ce împiedică, momentan, comercializarea acestui tip de carne sunt costurile mari. Pentru realizarea primului burger din carne de laborator, o echipă de cercetători olandezi a cheltuit 300.000 de euro. Preţul include, însă, şi costurile de cercetare şi inovaţie. În SUA, companii precum Memphis Meats sau Modern Meadow au preluat idea, producând carne de chiftele la preţul de 35.000 de dolari kilogramul. Memphis Meats susţine, însă, că preţurile vor deveni competitive, odată cu începrea producţiei în masă. Compania şi-a propus ca primele produse să ajungă pe rafturi, în SUA, în cinci ani. Alte produse aflate momentan în teste sunt brânzeturile care nu implică mulgerea vacilor sau a oilor, ci doar recoltarea de ţesut şi albuşul de ou, care poate fi crescut prin manipularea drojdiei.

Cât vor fi de sigure alimentele

Cercetătorii spun că, cel puţin în cazul cărnii de laborator, produsele vor fi mai sănătoase decât cele din animale sacrificate, deoarece carnea va fi crescută în mediu steril. Bacteriile şi patogenii din carnea de animale de fermă sunt cele mai dese cauze ale îmbolnăvirilor provocate de animale. În plus, spun cercetătorii, în ferme animalele sunt îndopate cu antibiotice şi hormoni de creştere, proceduri care devin inutile în laborator.

Oamenii de ştiinţă spun că prin manipularea celulelor stem se poate regla şi nivelul grăsimii din carne. Aceasta ar putea fi crescută în aşa fel încât să conţină acizi graşi cu Omega 3 în locul grăsimii bogate în colesterol

×