x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Ciudat - Sistemul vizual al marsupialelor este diferit de al nostru

Ciudat - Sistemul vizual al marsupialelor este diferit de al nostru

de Oana Vataselu    |    16 Apr 2006   •   00:00
Ciudat - Sistemul vizual al marsupialelor este diferit de al nostru

Oamenii de stiinta au hotarat. Marsupialele si primatele sunt printre putinele care vad lumea… in culori ciudate.

Cele mai multe mamifere nu vad nici o culoare, ci traiesc intr-o lume alb-negru. Acest lucru este posibil pentru ca celulele din retina, responsabile pentru vederea in culori si vederea alb-negru, difera. Vederea in culori se face cu ajutorul unor celule numite "conuri", in timp ce vederea alb-negru si a nuantelor de gri este facuta cu ajutorul unor celule numite "bastonase". Majoritatea mamiferelor nu au decat bastonase. In ceea ce priveste conurile, ele sunt de trei tipuri. In cazul primatelor, inclusiv la om, exista conuri rosii, verzi si albastre, fiecare dintre ele absorbind o anumita parte a spectrului luminii. Senzatia de culoare este creata de creier, fiecare senzatie de culoare fiind o combinatie a celor trei culori fundamentale.

INEDIT. De curand, cercetatorii au descoperit ca marsupialele au si ele trei tipuri de conuri. Acestea nu sunt rosu, verde si albastru, ci rosu, albastru si ultraviolet (UV). In cazul lor, bastonasul sensibil la lungimi de unde "scurte" s-a separat in doua tipuri de conuri - albastru si ultraviolet.

Potrivit cercetatorilor, oamenii au aceeasi senzatie de culoare pentru diferite combinatii de lungimi de unda. De exemplu, vedem "verde" si atunci cand vedem lumina verde, dar si atunci cand vedem o combinatie de lumina albastra si galbena, fara sa existe verde deloc. Asadar, putem exprima senzatia de culoare in functie de lungimile de unda ale luminii pe care o vedem.

Oamenii de stiinta pot realiza astfel de teste si cu marsupialele - pentru a observa ce combinatii de lungimi de unda produc acelasi rezultat comportamental. In felul acesta, senzatiile de culoare ale marsupialelor vor putea fi intele- se - chiar daca numai matematic.

Doctorul Catherine Arrese de la Universitatea de Vest din Australia si colegii sai au inceput sa realizeze diverse teste cu dunnartul, un marsupial paros de marimea unui soarece si care se hraneste in primul rand cu insecte. Ei au folosit diferite combinatii de lungimi de unda in testele lor, insa deocamdata nu au demonstrat decat ca dunnartul are intr-adevar o vedere in culori si ca are capacitatea sa vada lumina ultravioleta.

INEXISTENT. Este interesant de remarcat ca noi, oamenii, avem si senzatia unor culori, de pilda maro, care nu exista in spectrul luminii, ci sunt create de creier. Multe dintre culori nu exista in stare "pura" in natura. Bastonasele, arata cercetatorii, sunt numai de doua tipuri - unele sensibile la lungimi de unde "scurte" (precum albastru) si celelalte sensibile la lungimi de unde "lungi" (precum rosu).
×
Subiecte în articol: stiinta si tehnica culori