x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Compressorhead: roboţii care cântă rock!

Compressorhead: roboţii care cântă rock!

de Radu Popa    |    22 Ian 2013   •   21:34
Compressorhead: roboţii care cântă rock!

Recent, Compressorhead, o trupă rock din Berlin alcătuită exclusiv din...roboţi, a realizat cu succes un “cover” după piesa trupei Motorhead “Ace of Spades”, versiunea originală a melodiei fiind înregistrată în anul 1980. În primele patru zile de la lansare videoclipul respectiv a înregistrat nu mai puţin de 13 milioane de vizualizări!  Membrii trupei interepretează cu o virtuozitate nebănuită piese preluate din repertoriul unor trupe rock celebre:  Black Sabbath, Led Zeppelin, AC/DC şi The Ramones.

Reciclare. Grupul menţionat, considerat de realizatori “Cel mai heavy metal din lume”, la propriu, îi cuprinde în componenţa sa pe chitaristul “Degete”, basistul “Oase” şi bateristul “Slăbănogul”. Demn de menţionat e faptul că “membrii” trupei au corpurile alcătuite, în totalitate... din materiale reciclabile.

Toboşarul ideal. “Slăbănogul”, creat pe baza unor indicaţii precise, a fost dotat cu 4 braţe, 2 picioare, 1 cap (care nu conţine, însă, şi un creier în interior!). El evoluează la o baterie Pearl alcătuită din 14 piese şi prevăzută cu două pedale, demonstrând o virtuozitate la care “toboşarii în carne şi oase” pot doar să viseze. Ulterior, controlul asupra tobelor a fost preluat de “Slăbănogul junior”, o variantă îmbunătăţită a “Slăbănogului”, un “bastard” ce i-a avut drept părinţi pe “Slăbănogul” şi... “o mamă necunoscută”. Energia necesară funcţionării “toboşarului - robot” e asigurată cu ajutorul aerului comprimat. “Slăbănogul”, cel mai “bătrân” membru al formaţiei, s-a “antrenat”, pentru o vreme, singur, dar, după apariţia lui “Degete”, realizatorii lor au avut originala idee de a-i pune pe cei doi “muzicieni” să evolueze împreună. Printre bateriştii preferaţi ai “Slăbănogului” se numără câţiva cunoscuţi toboşari “în carne şi oase” precum Danny Carrey, de la trupa americană de metal progresiv “Tool”,  Martin Lopez, suedezul ce a evoluat în trupe precum Opeth sau Soen, şi Mike Portnoy, membru fondator  al legendarului grup american de rock progresiv Dream Theater şi iniţiator al multor altor proiecte notabile, Printre preferaţii “Slăbănogului” se numără însă şi “variante electronice”: drumtrax, LM2 şi originalul MPC60. 

Chitaristul – caracatiţă. Chitaristul revoluţionarului grup, “Degete” , s-a alăturat “Slăbănogului” în anul 2009.  El a fost dotat de realizatorii săi cu nu mai puţin de 78 de “degete special construite”, ce pot evolua lejer pe întreaga lungime a braţului chitarei şI manevra cu abilitate coardele instrumentului. Cele 78 de “degete” sunt acţionate hidraulic, activând cu o viteză atât de mare încât mişcările lor nu pot fi percepute de ochiul uman decât dacă sunt urmărite cu o foarte mare atenţie. Printre chitariştii preferaţi ai “Slăbănogului” se numără adevăraţi virtuozi ai acestui instrument, precum Angus Young, Yngwie Malmsteen şi Dave Murray.

“Juniorul Oase”.  Alăturându-se “veteranilor” trupei, “Slăbănogul” şi “Degete”, în anul 2012, basisul “Oase” este cel mai nou membru al ineditei formaţii rock. Influenţat de adevăraţi virtuozi ai acestui instrument, precum Robert Trujillo, de la Metallica, Tim Commeford de la trupa “Rage Against The Machines” sau Justin Chancelolor, de la trupa rock “Tool”, favoritul său este Charles Mingus, legendar basist de jazz american

×
Subiecte în articol: roboti