x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Concluziile cercetătorilor români despre evoluția coronavirusului pe teritoriul țării

Concluziile cercetătorilor români despre evoluția coronavirusului pe teritoriul țării

16 Mar 2020   •   15:20
Concluziile cercetătorilor români despre evoluția coronavirusului pe teritoriul țării
Sursa foto: unibuc.ro

Un grup de cercetători din cadrul Facultății de Sociologie și Asistență Socială din Universitatea București, coordonat de conf.univ.dr. Marian-Gabriel Hâncean, a modelat statistic primele 18 zile de circulație a virusului COVID-19. Acest lucru s-a realizat pe baza datelor furnizate în spațiul public de autorități, cu privire la numărul de persoane infectate, precum și modalitatea de contaminare, după cum arată analiza prezentată pe site-ul unibuc.ro.

Cele 18 zile studiate pornesc din momentul în care a fost anunțată prima persoană contaminată. 

Rezultatele au arătat că felul cum a fost transmis virusul este similar cu cel din alte state europene, precum Italia ori Spania, nu însă și amploarea fenomenului. Numărul cazurilor a fost inferior în România.

S-a constatat astfel că transmiterea se face pe sexe, bărbații având o probabilitate mai mare să se infecteze de la un alt bărbat, iar femeile de la o altă femeie. 

Contaminarea în funcție de vârsta bolnavilor nu a putut fi stabilită întrucât transmiterea s-a realizat fie în interiorul familiei, fie întâmplător. 

Pentru primele 109 cazuri, infectarea s-a realizat în funcție de proximitatea imediată. Prin urmare, circulația coronavirusului a fost extrem de limitată pe teritoriul țării. 

Intrarea virusului în România s-a realizat prin migranții români care s-au întors acasă. 

Măsurile luate de autorități până acum au fost corespunzătoare. 

 

×