x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă De ce păsările nu se electrocutează pe liniile de înaltă tensiune?

De ce păsările nu se electrocutează pe liniile de înaltă tensiune?

09 Mai 2018   •   17:16
De ce păsările nu se electrocutează pe liniile de înaltă tensiune?
Sursa foto: pexels.com

Liniile de înaltă tensiune sunt locul preferat al păsărilor. Necuvântătoarele își petrec ore în șir pe aceste linii fără să se electrocuteze sau să fie afectate în vreun fel. Cum reușesc să scape nevătămate, care este secretul?

Păsările nu se electrocutează atunci când stau pe liniile de înaltă tensiune întrucât stau pe un singur fir și nu intră în contact cu nimic altceva, pentru a putea conduce curentul electric spre alt obiect. Spre exemplu, dacă ar intra în contact  simultan cu două fire prin care trece curent, atunci s-ar forma un circuit cu corpul lor și pe acolo ar trece electricitatea, cauzând crearea unui câmp magnetic și electrocutarea acestora. Unul dintre motivele pentru care există spațiu suficient între liniile de înaltă tensiune este ca zburătoarele să nu atingă simultan mai multe fire.

Cum funcționează curentul?

„Curentul electric este mișcarea electronilor”, explică specialiștii. Ghearele păsărilor se află în contact cu milioane de electroni când stau pe liniile de înaltă tensiune. Totuși, corpurile lor nu oferă nicio cale de conducere a electronilor către pământ sau alte obiecte, pentru că păsările nu sunt conectate la nimic. Astfel, în călătoria lor către aparatele electrocasnice din casele noastre, electronii nu se folosesc de corpul zburătoarelor.

De ce oamenii se electrocutează? Trupurile noastre se dovedesc a fi conducători excelenți ai energiei electrice întrucât suntem aproape mereu în contact cu solul, iar curentul are nevoie de un circuit închis. Cei ce lucrează la firele de înaltă tensiune folosesc echipamente de cauciuc prin care nu trece curentul.

Sursa shtiu.ro

×