x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă De ce vor oamenii de știință să conserve gheață de pe Mont Blanc

De ce vor oamenii de știință să conserve gheață de pe Mont Blanc

25 Aug 2016   •   14:44
De ce vor oamenii de știință să conserve gheață de pe Mont Blanc

Două carote de gheaţă de peste 120 de metri lungime au fost extrase în cursul acestei săptămâni dintr-un gheţar din Mont Blanc (Alpii francezi), urmând să fie conservate în Antarctica, pentru a salva "memoria" gheţii ameninţată de încălzirea climatică, relatează joi AFP.

Carotele de gheaţă sunt cilindri de gheaţă, uneori de zeci de metri lungime, extrase din gheţari sau din calotele glaciare. Prima carotă a fost coborâtă luni în vale, după o forare de peste două zile la 4.300 de metri altitudine. Secţionată în 126 de segmente de câte un metru lungime, plasată în casete izoterme, carota este în prezent stocată într-un depozit frigorific din apropierea oraşului Grenoble (centru-est).

O a doua carotă, de 129,7 metri lungime a fost transportată miercuri cu elicopterul în vale şi prezentată presei, ajungând apoi în acelaşi depozit. O a treia carotă va fi extrasă în zilele următoare de o echipă de oameni de ştiinţă francezi, italieni şi ruşi.

Una din carote, care cântăreşte câteva tone, va fi analizată de Laboratorul de Glaciologie din Grenoble pentru a se alcătui o bază de date deschisă tuturor oamenilor de ştiinţă. Celelalte două vor ajunge în jurul anului 2020 într-un "congelator natural", o peşteră de gheaţă unde temperatura medie este de -54 de grade Celsius de la baza franco-italiană Concordia din Antarctica. Obiectivul este conservarea pentru mai multe secole a "memoriei gheţii", o "materie primă" extrem de preţioasă pentru oamenii de ştiinţă.

"Încălzirea climatică afectează gheţarii la scară mondială, iar aceştia sunt arhive ale climei şi mediului planetei", arată Jerome Chappellaz, director de cercetări la Laboratorul de Glaciologie din Grenoble. "Prin această operaţiune se creează o bancă de gheaţă pentru viitoarele generaţii", adaugă el.

Formându-se ca efect al căderilor de zăpadă, gheţarii înglobează mici bule de aer şi impurităţi, martori ai atmosferei din urmă cu zeci sau sute de ani. Glaciologii au putut stabili astfel legătura dintre temperaturi şi gazele cu efect de seră. Pe gheţarii din Mont Blanc, cercetătorii pot studia evoluţia poluării sau a activităţii industriale la nivel european pe parcursul a circa o sută de ani.

Pe măsura evoluţiei tehnicilor, cercetătorii speră să poată analiza în câţiva ani mutaţii ale unor virusuri sau bacterii prinse în gheaţă, încheie AFP.

AGERPRES

×