x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Dinozaurul argentinian care a supraviețuit catastrofei în care au dispărut toate speciile înrudite cu el.

Dinozaurul argentinian care a supraviețuit catastrofei în care au dispărut toate speciile înrudite cu el.

02 Iun 2017   •   21:10
Dinozaurul argentinian care a supraviețuit catastrofei în care au dispărut toate speciile înrudite cu el.

În Argentina, paleontologii au descoperit o specie de dinozaur care a supravieţuit unui eveniment catastrofal, în care au dispărut toate speciile înrudite cu ea.

În cele 180 de milioane de ani, în care au vieţuit pe Pământ, dinozaurii – un grup foarte mare şi divers – au trecut prin mai multe extincţii în masă, ca urmare a unor dezastre naturale la scară foarte mare, ce au dus la dispariţia a numeroase specii.

Cea mai teribilă dintre aceste extincţii a avut loc acum 66 de milioane de ani, la sfârşitul perioade cretacice; ea s-a datorat probabil efectelor combinate ale impactului unui asteroid şi ale erupţiilor vulcanice violente şi a dus la dispariţia aproape în totalitate a dinozaurilor, supravieţuind doar descendenţii lor - păsările.

Dar acesta nu a fost singura extincţie masivă cu care s-au confruntat dinozaurii; o alta a avut loc mult mai devreme, acum 145 de milioane de ani, la graniţa dintre Jurasic şi Cretacic când au dispărut multe specii terestre şi marine. Dinozaurul descoperit în Argentina - o specie denumită de paleontologi Leinkupal laticauda - a fost un supravieţuitor al acestei ................

Citește continuarea AICI

 

×