x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Dintre cele mai "cool" inventii - YouTube, castigator

Dintre cele mai "cool" inventii - YouTube, castigator

de Alina Munteanu    |    12 Noi 2006   •   00:00
Dintre cele mai "cool" inventii - YouTube, castigator

Fenomenul YouTube.com s-a asezat confortabil in topul listei de inventii publicate de Time Magazine.

Echipa saptamanalului Time Magazine s-a adunat, a studiat si a decis asupra celor mai bune inventii din intreaga lume care au aparut anul acesta. O descriere sumara pentru fiecare castigator in parte, pe sectiuni: transport, hrana, medicina, securitate, vestimentatie, nu de la casele de moda, ci haine cu oarecare valoare tehnologica, jucarii inteligente, armata. Oamenii de la Time au fost foarte pragmatici anul trecut si au ales drept castigator o roata de la Michelin, pe suport de aluminiu, fara cauciuc umflat, acoperita insa cu un cauciuc rezistent la soc. O inventie ideala de care conducatorii auto de la noi s-ar bucura enorm, nu de alta, dar n-ar mai fi nevoiti sa poarte la ei roata de rezerva.

ALEGERE. In capul listei de anul acesta, nimeni altul decat site-ul YouTube, care le permite utilizatorilor sa descarce sau sa publice filmulete personale. "In ultimele 12 luni, mii de oameni obisnuiti au devenit celebri. Vedetele s-au facut de ras. Sume uriase de bani au schimbat posesorii. O gramada de bomboane Mentos a fost pusa in Cola dietetica. Regulile s-au schimbat acum si un singur web site este responsabil pentru schimbare: YouTube", si-a motivat alegerea echipa saptamanalului. YouTube a fost un subiect intens discutat in ultimele luni, mai ales cand a fost achizitionat pentru 1,65 de miliarde de dolari de gigantul Google.

Daca inventia anului este YouTube, atunci cine este inventatorul sau? Sa-i consideram pe creatorii site-ului Steve Chen, Chad Hurley si Jawed Karim, care au facut ceva ca sa usureze procesul de trimitere a filmelor prin internet? Sau pe cei care au deturnat continutul site-ului de la unul cu filmari din concediu la unul cu cele mai trasnite aparitii? YouTube a devenit dupa lansare un gigant media pe cont propriu. De la inregistrarea video a unei excursii la gradina zoologica de anul trecut a ajuns sa aiba peste 100 de milioane de fisiere video, iar utilizatorii adauga circa 70.000 zilnic.

Medicina - Nu mai stranuti de la pisica

Cercetatori din San Diego au obtinut o rasa de pisici hipoalergenice. Acestea nu au proteina din saliva care provoaca alergii la oameni. Pretul, destul de piperat, peste 3.500 de dolari, nu este o piedica pentru iubitorii de pisici. Dar... trebuie sa astepti 15 luni pentru un astfel de exemplar. haine Si accesorii

Umbrela, mereu uscata

Umbrela NanoNuno, creata de Pro-Idee, se usuca dupa o scuturare usoara si nu mai trebuie pusa la uscat. Suprafata acoperita cu un strat de nanotubi respinge picaturile de apa. Pentru crearea acesteia, inventatorii au studiat modul in care se curata apa si noroiul dupa floarea de lotus. Umbrela costa 95 de dolari.

Util - Salvatorul de degete

Dintii unui ferastrau se invartesc cu aproape 120 de metri pe ora si pot pune in pericol degetele tamplarilor. Americanii de la Sawstop au creat un taietor de lemne mai sigur, echipat cu senzori care deosebesc lemnul de carnea umana. In cateva milisecunde, ferastraul se opreste si lama cade sub nivelul tabliei, asa ca degetele tamplarului sunt in siguranta. Acest aparat a fost castigatorul Premiului Time la categoria securitate. Pretul - aproape 3.000 de dolari.

Armata - Robotul care salveaza soldatii

Vecna Technologies a creat o serie de roboti care sa recupereze si sa transporte soldatii raniti. BEAR (Battlefield Extraction-Assist Robot) are brata hidraulica si poate transporta un soldat complet echipat, un sistem de roti, senile si articulatii care ii permit sa se miste pe orice fel de teren si din orice pozitie.

×
Subiecte în articol: stiinta si tehnica youtube