x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Anchetă europeană în legătură cu plasarea greşită pe orbită a SATELIŢILOR GALILEO

Anchetă europeană în legătură cu plasarea greşită pe orbită a SATELIŢILOR GALILEO

25 Aug 2014   •   18:47
Anchetă europeană în legătură cu plasarea greşită pe orbită a SATELIŢILOR GALILEO

Comisia Europeană a cerut luni explicaţii complete de la compania Arianespace şi de la Agenţia Spaţială Europeană în legătură cu problemele înregistrate vineri la lansarea a doi sateliţi din viitorul sistem european de navigaţie Galileo şi a solicitat, totodată, elaborarea unei foi de parcurs pentru corectarea erorilor.

Cei doi sateliţi - 5 şi 6 ai sistemului Galileo - lansaţi vineri din Guayana franceză, cu o rachetă rusească Soyuz - au fost plasaţi pe o orbită situată la altitudinea de 17.000 de kilometri, în loc de 23.522 de kilometri, aşa cum era prevăzut şi de unde urmau să devină operaţionali începând din toamna viitoare. 

O comisie de anchetă, din care face parte şi CE - care finanţează în cea mai mare parte acest proiect - ,va prezenta, în primele două săptămâni ale lunii septembrie, o serie de concluzii preliminare şi va propune măsuri la nivelul companiei Arianespace pentru prevenirea unor incidente similare pe viitor, informează un comunicat al CE de luni. 

Totodată, CE conlucrează cu ESA pentru a creşte la maximum posibilitatea utilizării celor doi sateliţi ca parte a reţelei Galileo. ESA a afirmat că, prin centrul său de control din Germania, de la Darmstadt,'ţine sateliţii sub control'. 

Comisarul european pentru industrie şi antreprenoriat, Ferdinando Nelli Feroci, urmează să primească, în prima săptămână din septembrie, un raport preliminar de la un grup de lucru intern creat de CE pentru supravegherea situaţiei, în colaborare cu ESA şi compania Arianespace. 

×