x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Englezii au iar probleme cu vacile: laptele cu stafilococ auriu a infectat deja 100 de oameni.

Englezii au iar probleme cu vacile: laptele cu stafilococ auriu a infectat deja 100 de oameni.

de Cristian Ionescu    |    03 Iun 2011   •   13:08
Englezii au iar probleme cu vacile: laptele cu stafilococ auriu a infectat deja 100 de oameni.

O noua “super-tulpina' de MRSA (Methicillin-resistant Staphylococcus aureus) a fost descoperita la vacile din Marea Britanie, transferul la om fiind deja confirmat de cercetatori, scrie BBC. Bacteria ar fi infectat deja in jur de 100 de oameni, iar numarul pare a fi in crestere, spune un cercetator.

Dr. Mark Holmes de la Universitatea Cambridge, cel care a condus cercetarea, a declarat ca este de acord cu ipoteza aparitiei noii super-versiuni de stafilococ auriu, conform careia, cauza ar fi utilizarea excesiva de antibiotice de catre producatorii de produse lactate. Rezistenta la antibiotice a celor aproape 35 de tulpini de MRSA descoperite pana in prezent este cunoscuta si prezinta similaritati genetice. Cu toate acestea, acest tip nou este foarte diferit, tocmai din cauza aparitiei la vaci.

Lucru stiut deja, antibioticele sunt utilizate pe scara larga de catre producatorii de produse lactate, pentru a trata vaci cu mastita. Cu toate acestea abuzul acestor mijloace de tratament rezulta in cresterea rezistentei acestor bacterii, implicit ingreunarea tratamentului, in cazul in care oamenii devin infectati.

Principalul vinovat, in opinia Dr. Holmes, ar fi criza financiara, fermierii stimuland animalele prin orice mijloace sa produca mai mult lapte, provocand aparitia mastitei. Urmarea fireasca este tratamentul cu antibiotice, de cele mai multe ori nerespectand dozele impuse de situatie, agravand astfel problema.

Dr. Holmes si colega sa, Dr. Laura Garcia Alvarez, au descoperit noua tulpina in timp ce studiau o bacterie cunoscuta, care provoca mastita la vaci. Ei au descoperit ca, similar altor tulpini MRSA, acestea prezentau rezistenta la antibioticele frecvent utilizate. Totusi, noua tulpina s-a dovedit a fi foarte diferita genetic. Cercetarile ulterioare au demonstrat ca tulpina se regasea si in mostrele prelevate de la oameni. Concluzia celor doi este ca descoperirea unei noi tulpini atat la om si vaci este "foarte ingrijoratoare".

Un purtator de cuvant al Departamentului de sanatate britanic, a declarat: "Din dovezile disponibile, noi intelegem ca aceasta noua forma de MRSA este rara in Marea Britanie si nu ar provoca infectii la om. Totusi, ca si urmare a ultimelor date, aceasta problema va fi revizuita si vom lua in considerare potentialul de problema medicala, veterinara si siguranta alimentara."

In intreaga lume, mastita este inca una dintre cele mai importante boli care bantuie industria laptelui. Deoarece este o boala cauzata de factori multiplii (multiplii patogeni), mastita este dificil de controlat. Boala nu afecteaza doar sanatatea animalelor producatoare de lapte, cu consecinta directa asupra profitabilitatii fermei, ci afecteaza si calitatea laptelui. Mai mult, o vaca cu mastita subclinica nu da un lapte care sa para anormal si nici nu prezinta semne clinice cum ar fi un uger dureros sau inflamat. Deci, este si dificil de detectat in faza incipienta.

Potrivit BBC, MRSA este adesea regasit in spitale, fiind implicat in 1593 de decese in 2007. De atunci, numarul cazurilor fatale a scazut dramatic, inregistrandu-se 1290 de cazuri in 2008 si 781 in 2009.

×