x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Gheţarul Totten ameninta sa ridice nivelul apelor cu 3 metri!

Gheţarul Totten ameninta sa ridice nivelul apelor cu 3 metri!

20 Mar 2018   •   11:14
Gheţarul Totten ameninta sa ridice nivelul apelor cu 3 metri!

Aflata în proces de topire ca urmare a efectului încălzirii globale, o bucata mare cat Franta a unui gheţar din Antarctica pluteşte pe ocean, accentuând riscul creşterii nivelului mărilor, afirma un grup de cercetători care au studiat acest gheţar.

 

Gheţarul Totten din estul Antarcticii, unul dintre cele mai mari de pe continentul alb, este monitorizat îndeaproape deoarece topirea sa poate elibera cantităţi uriaşe de apă, ameninţând sute de milioane de oameni care locuiesc în zonele de coastă. O porţiune a gheţarului se sprijină pe substratul din rocă, iar cealaltă se întinde pe suprafaţa apei. Aceasta din urmă este mai mare decât estimaseră până acum specialiştii.

În cadrul Programului antarctic australian, echipa de cercetători din cadrul Australian Antarctic Division şi de la Universitatea Centrală din Washington, condusă de glaciologul Ben Galton-Fenzi, a petrecut vara studiind gheţarul Totten. In plus, potrivit profesorului Paul Winberry, oamenii de ştiinţă au provocat artificial unde seismice pentru a studia structura gheţarului.

"Unele regiuni despre care am crezut că se sprijină pe pământ, se află de fapt pe ocean, ceea ce indică faptul că de fapt gheţarul pluteşte", a spus el. Contururile acestui gheţar nu sunt observabile din cer deoarece continentul antarctic este acoperit cu un strat de zăpadă şi gheaţă cu o grosime de câţiva kilometri.

Studii recente au demonstrat că gheţarul a suferit de pe urma unui proces de eroziune de jos în sus prin intermediul canalelor care permit trecerea apei calde. Pe măsură ce procesul de eroziune progresează, proporţia gheţarului care pluteşte pe apă creşte, accelerând rata de dezintegrare a sa, notează sursa citată.

Descoperirea cercetătorilor poate explica perioadele recente de topire accelerată, a adăugat Winberry. "Ar putea de asemenea să însemne că Totten va fi mai sensibil în viitor la variaţiile climatice", a indicat el. Conform NASA, între anii 2002 şi 2016, Antarctica a pierdut 125 gigatone de gheaţă pe an cauzând creşterea nivelului mărilor la nivel global cu 0,35 milimetri pe an.

Potrivit spuselor lui Galton-Fenzi, cantitatea de apă îngheţată conţinută de Totten este suficientă pentru a creşte nivelul mărilor cu trei metri în cazul topirii integrale. "Începând din anii 90, nivelul apelor de pe planetă a crescut cu circa douăzeci de centimetri, iar până la sfârşitul secolului ar putea creşte cu până la un metru. Însă, toate aceste (date) sunt foarte incerte, de aceea este important să studiem gheţarii precum Totten ", a spus el. AGERPRES

×