x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Hi-tech in haosul irakian

Hi-tech in haosul irakian

de Anca Aldea    |    04 Oct 2007   •   00:00
Hi-tech in haosul irakian

Pentagonul şi-a dotat trupele din Irak cu cele mai performante tehnologii din domeniul apărării. Cu toate acestea, forţele SUA continuă să inregistreze cele mai multe victime, intr-un război al inegalităţilor de tot felul.

Tehnologia viitorului in materie de armament şi alte dispozitive performante se află in fiecare bază americană din Irak. De la banalele arme de atac pănă la roboţii care plantează bombe, efectuează misiuni de recunoaştere şi de transport pentru materiale radioactive, misiuni de securitate, de apărare şi de salvare, roboţi cu senzori, adaptaţi pentru orice condiţii de mediu şi capabili să traverseze orice tip de teren...

Căteva dintre gadgeturile cele mai folosite sunt sistemele Boot Banger, care neutralizează bombele şi dispozitivele explozive improvizate, şi Gatecrasher, care permit militarilor să lanseze atacuri rapide asupra clădirilor. Roboţii sunt nelipsiţi. Cu o greutate de circa 19 tone, vehiculul blindat Stryker poate rezista la proiectile de pănă la 14,5 milimetri calibru şi este caracterizat prin bipolaritate, in sensul că poate fi folosit şi ca transportator de trupe, dar şi ca armă de luptă.

TOT MAI MULŢI BANI. Pentagonul a cerut recent aproximativ 190 de miliarde de dolari pentru finanţarea războaielor din Irak şi Afganistan in 2008. Cel puţin 11 miliarde de dolari vor fi alocate pentru achiziţionarea a 7.000 de vehicule blindate rezistente la mine (MRAP), 42 miliarde pentru finanţarea misiunilor suplimentare trimise in Irak la inceputul anului şi achiziţionarea de armament mai performant pentru protejarea trupelor, alte 9 miliarde vor fi investite in echipamentul şi tehnologia necesare viitoarelor operaţiuni de luptă, 6 miliarde vor servi la antrenamentul şi echiparea trupelor, un miliard va fi folosit la imbunătăţirea instalaţiilor americane, iar un miliard la antrenarea forţelor de securitate irakiene. Odată acceptată, finanţarea totală a războiului din Irak se va ridica la peste 600 de miliarde de dolari.

DOTĂRI PERSONALE. Forţele speciale, dar nu numai ele, poartă accesorii hi-tech pentru misiunile sub acoperire, ochelari de protecţie cu infraroşii pentru operaţiuni de atac, ochelari cu senzori de căldură, bocanci de atac din material uşor. Pentru soldaţii răniţi in misiuni se folosesc bandaje speciale, capabile să oprească hemoragii grave in căteva minute. Pentagonul a achiziţionat, in urmă cu patru ani, primele modele ale laptopurilor Toughbook, fabricate de Panasonic şi capabile să funcţioneze fără probleme după ce au fost "scăldate in apă" sau "invadate" de granulele fine ale nisipului.

IN LOC DE EPILOG. Toate acestea se găsesc in bazele militare americane. Dincolo de zidurile camuflate şi inarmate ale taberelor se află o viaţă mizeră, degradantă. Un spectacol trist pentru o ţară tristă, lovită din toate părţile de conflicte. Justificănd perioada postbelică - de după inlăturarea de la putere a lui Saddam - americanii continuă să facă uz de arsenalul lor ultramodern. Pentru că, in continuare există situaţii la care trebuie să se răspundă cu forţă. Cu o forţă cu care sunt răpuşi deopotrivă insurgenţi, căt şi civili.

Soldatul digital

Trupele americane detaşate la nord de Bagdad au primit sisteme Land Warrior. Sistemul este format din armament avansat, pentru lupta in mediul urban, uniformă ultrauşoară cu rol de protecţie impotriva oricărei ameninţări, dispozitive care ajută la conectarea rapidă dintre militari, surse de alimentare atăt de performante incăt pot asigura autonomie de 72 de ore, precum şi o serie de senzori, lasere, sisteme de locaţie de diverse tipuri. Land Warrior este dotat şi cu un computer hi-tech, foarte uşor, care conţine diverse hărţi şi informaţii cartografice, un sistem GPS şi toate detaliile aferente poziţiei in teren a militarului, a unităţii sale, dar şi a inamicului. Toate aceste informaţii sunt transpuse pe un ecran inclus in casca soldatului, in dreptul ochilor.

×
Subiecte în articol: zoom