x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Oamenii vânau încă de acum două milioane de ani. Creierul de antilopă era la mare căutare, spun cercetătorii

Oamenii vânau încă de acum două milioane de ani. Creierul de antilopă era la mare căutare, spun cercetătorii

07 Mai 2013   •   15:44
Oamenii vânau încă de acum două milioane de ani. Creierul de antilopă era la mare căutare, spun cercetătorii

Strămoşii oamenilor care trăiau în estul Africii, acum două milioane de ani, erau deja obişnuiţi cu vânătoarea, la mare căutare fiind creierul de antilopă, se arată într-un studiu efectuat pe mai multe oase descoperite într-un sit arheologic din Kenya.

Antropologul Joseph Ferraro, de la Universitatea Baylor din Waco, Texas, spune că oasele arată că vânătoarea era deja o practică răspândită, acum două milioane de ani, cel puţin în ceea ce priveşte animalele de mici dimensiuni.

La situl arheologic Kanjera South, din Kenya, cercetat de Ferraro, au fost descoperite mii de oase de animale, printre care şi câteva schelete complete. Cercetarea a arătat că oasele provin de la cel puţin 81 de animale. O inversare a câmpului magnetic al Pământului, a cărui dată este cunoscută şi care a lăsat urme în sol, i-a ajutat pe cercetători să dateze oasele cu precizie.

Cercetarea a arătat că aceşti strămoşi ai oamenilor vânau gazele sau alte animale de mici dimensiuni, pe care le cărau apoi în acest loc. Urmele lăsate de unletele de piatră arată că prada era mai întâi tăiată în bucăţi şi doar apoi urma jupuirea pielii şi tăierea cărnii de pe oase.

Situl nu prezintă urme de lemn ars, ceea ce indică faptul că probabil carnea era mâncată crudă. Oasele au puţine urme de dinţi ale animalelor de pradă, un semn că aceste animale au fost vânate de oameni, nu furate sau găsite deja moarte.

Cercetătorii au găsit, de asemenea, un număr mai mare de cranii decât trunchiuri, în special aparţinând animalelor de dimensiuni mari. Astfel, se crede că oamenii de acum două milioane de ani obişnuiau să recupereze capetele acestor animale, rămase neatinse de felinele care le vânaseră şi să consume creierul.

Mai multe cranii şi mandibule prezintă urme de tăieturi şi spărturi cauzate de unelte de piatră, spune Ferraro.

Aceste descoperiri sunt corelate cu cele ale antropologului Henry Bunn de la Universitatea Wisconsin–Madison. În 2010, Bunn a descoperit oase de antilopă cu urme de tăieturi realizate de unelte de piatră în Tanzania. Oasele erau vechi de 1,8 milioane de ani. O analiză amănunţită a arătat că antilopele erau tinere şi sănătoase în momentul morţii, ceea ce indică faptul că probabil au fost vânate de oameni, nu că au murit de bătrâneţe şi au fost găsite şi mâncate de aceştia.

Bunn spune că o posibilă metodă de vânătoare ar fi fost ca oamenii să stea în copaci, înarmaţi cu suliţe de lemn şi să sară asupra antilopelor, în momentul în care ar fi trecut pe dedesupt. 

×
Subiecte în articol: homo erectus vănătoare