x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Incident neplăcut la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale. Un mic obiect orbital a crăpat unul dintre hublouri

Incident neplăcut la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale. Un mic obiect orbital a crăpat unul dintre hublouri

13 Mai 2016   •   19:35
Incident neplăcut la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale. Un mic obiect orbital a crăpat unul dintre hublouri

Staţia Spaţială Internaţională (SSI) a suferit un incident mai muţin obişnuit. Unul din hublourile staţiai a fost crăpat de un mic obiect care provenea din "gunoiul orbital" care pluteşte în jurul Pământului.

Astronautul britanic, Tim Peake, care se află la bordul staţiei într-o misiune de 6 luni, a spus că a fost ciobit un hublou aflat în cupolă.

Geamul a fost avariat de un mic obiect despre care Agenţia Spaţială Europeană spune că ar fi vorba "ori de o bucăţică de vopsea ori un mic fragment metalic, nu mai mare de câteva miimi dintr-un milimetru" dar care a lăsat o crăpătură de 7 mm.

Dat fiind faptul că SSI se deplasează cu viteza de 27.000 km/h este uşor ca astfel de resturi să lase urme, însă geamul a fost conceput să reziste coloziunilor.

Geamurile de la bordul SSI au 4 straturi de sticlă care au grosimi cuprinse între 1,5 cm până la 3,1 cm, spun specialiştii de la NASA:

Toate geamurile sunt prevăzure suplimentar şi cu obloane exterioare din aluminiu.

Ciobitura a fost clasificată drept minoră, un reziduu mai mare ar fi putut cauza probleme serioase, un obiect de 1 centimetru putând să afecteze functionarea instrumentelor unui satelit.

În jurul planetei noastre plutesc peste 21.000 de resturi orbitale despre care se spune că sunt monitorizate permanent.

 

 

×