x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Info

Info

30 Apr 2006   •   00:00

Instalatie - Cosul fara fum


Absenta fumului la iesirea din cos indica lipsa combustibilului din arzator. Nu insa si in cazul uriasului cos de la Mauzanares, din Spania. Aici a fost experimentata cu rezultate promitatoare o originala instalatie pentru utilizarea energiei solare.

La moda - Morile de vant revin


Instalatiile eoliene se prezinta astazi intr-o gama care cuprinde de la simplele aparate de pompare a apei confectionate din lemn si panza, pana la marile turbine generatoare de electricitate. La sfarsitul deceniului, numarul pompelor care utilizeaza energia eoliana va fi de ordinal zecilor de milioane. Si la noi in tara, ca pretutindeni in lume, vantul nu mai este privit ca o posibila, ci ca o certa sursa de energie.

Cactus - Broderia "unicat"


In Gradina Botanica din Cluj-Napoca si-a facut aparitia printre bogata si fascinanta colectie de cactusi... unul mai tepos. O priveliste unica, de basm. Imaginea corolei de cactus a atras privirile numerosilor vizitatori.

Centrala - Satul solar Helios


In Algeria, pe litoralul Mediteranei, se construieste primul sat solar denumit simbolic Helios. Toate activitatile care necesita consum de energie - de la desalinizarea apei de mare pana la functionarea frigiderelor si iluminat - vor fi asigurate de o centrala electrica solara.

Inventie - Incarcatorul frontal Dac-715


In 1982, o noua descoperire tehnica facea furori. "Intreprinderea mecanica din Mirsa, Sibiu, a introdus in fabricatie incarcatorul frontal Dac-715, utilaj deosebit de solicitat in exploatarile miniere de suprafata. Capacitatea cupei este de 20-24 metri cubi."

×
Subiecte în articol: stiinta si tehnica