x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă INFO

INFO

17 Dec 2006   •   00:00

Studiu - Vin pentru sanatate
Un compus de culoare care se gaseste in cantitati mari in vinul rosu protejeaza impotriva cancerului si obezitatii, arata un studio efectuat de Universitatea Louis Pasteur, in colaborare cu alte universitati.

Resveratrolul se gaseste in membrana boabelor de strugure negru si o cantitate mare ajunge in vin. La nivel microscopic, cercetatorii au observat ca un supliment cu acest compus in alimentatia soarecilor are o actiune notabila la nivelul muschilor. In aceste conditii, consumul de energie creste si favorizeaza arderea caloriilor. Resveratrolul activeaza o familie de proteine care au un rol important in ameliorarea disfunctiilor mitocondriilor, anomalii asociate obezitatii sau diabetului.

Spatiu cosmic - Cratere noi pe Marte
Oamenii de stiinta au descoperit nu mai putin de 20 de cratere gravate pe suprafata planetei Marte, cu diametre de 20 pana la 148 de metri. Se pare ca acestea s-au format in urma impactului meteoritilor cu suprafata planetei in ultimii sapte ani. O echipa de cercetatori a fotografiat circa 30% din suprafata Planetei Rosii in prima jumatate a anului si a comparat imaginile cu cele preluate anterior de Mars Global Survey, camera de supraveghere amplasata de NASA, si au descoperit craterele noi. In acelasi studiu, oamenii de stiinta afirma ca apa in stare lichida a curs pe Marte in ultimii sapte ani. Seful echipei din San Diego spune ca fotografiile au fost facute intamplator in acea regiune.

Geologie - Apa produce cutremure
Cercetarile Universitatii din Liverpool intr-o zona din Desertul Atacama, in nordul statului Chile, arata ca presiunea lichidelor din sol poate produce un cutremur. In conditii normale de presiune, fluidele sapa roca si ies la suprafata, dar cresterea acesteia poate provoca miscari ale placilor tectonice, care se resimt in cutremure.

Inventie - Previziuni meteo in spatiu
Jonathan Makela, profesor la Universitatea din Illinois, a creat un instrument de observare care sa-l ajute sa inteleaga si sa prezica fenomenele meteo care se petrec in spatiu. Furtunile solare afecteaza foarte mult viata terestra si numai intelegand fenomenele din ionosfera vom putea sa controlam efectele.

Longevitate - Alcool pentru viata lunga
Consumul moderat de alcool le ajuta pe femeile in varsta sa traiasca mai mult, arata un studiu Australian. Trei pana la sase pahare de alcool (in functie de taria acestuia) pe saptamana pot imbunatati calitatea vietii si lungi durata acesteia la femeile batrane. Explicatia: ingredientii din vin sau etanol si pofta de mancare crescuta.

Tehnologie - Brat robotic cu senzori
Un brat artificial construit in Marea Britanie a fost dotat cu senzori de "sensibilitate". Degetele robotului apuca obiectele delicate fara sa le bruscheze sau sa le deterioreze. Masinaria poate simti temperatura, isi da seama de forta cu care apuca sau daca obiectul pe care il tine aluneca. (290)

Virus - Gorilele, amenintate de Ebola
Virusul Ebola a omorat circa 5.000 de gorile din 2002 pana in 2005 in regiunea Congo si continua sa se raspandeasca. Vaccinuri impotriva virusului au fost obtinute, dar nu au fost testate pe gorile. Ecologistii spera sa previna moartea unui numar foarte mare de animale printr-o campanie de vaccinare.

×
Subiecte în articol: stiinta si tehnica