x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Luna poate fi un loc "interesant" pentru exploatarea minieră, potrivit Agenţiei Spaţiale Europene

Luna poate fi un loc "interesant" pentru exploatarea minieră, potrivit Agenţiei Spaţiale Europene

04 Feb 2016   •   13:09
Luna poate fi un loc "interesant" pentru exploatarea minieră, potrivit Agenţiei Spaţiale Europene
Sursa foto: Victor Stroe/Intact Images

Luna ar putea fi un loc "interesant" pentru exploatarea minieră privată a resurselor din spaţiul cosmic, a declarat, pentru agenţia France Presse, Jan Woerner, directorul general al Agenţiei Spaţiale Europene (European Space Agency, ESA), cu ocazia lansării de către Luxemburg a unei iniţiative pentru încurajarea întreprinderilor de a se angaja în aventura exploatării resurselor naturale ale spaţiului cosmic, inclusiv ale asteroizilor.

"Acesta este un moment în care ideea de a merge în sistemul solar pentru a face foraj minier este pe masă", a spus Woerner. "Până în prezent, costurile erau prea mari pentru a dezvolta o astfel de activitate comercială". 'Dar dacă în prezent companiile private sunt interesate să o facă, este foarte bine", a adăugat acesta, subliniind că nu vor fi cheltuiţi bani publici pentru aceasta.

"Dacă Luxemburgul, care este membru al ESA, doreşte să susţină aceste companii, este bine. Şi vom vedea cum putem lucra împreună", a declarat Woerner. "Sunt sigur că Luna ar putea fi un loc interesant" pentru astfel de activităţi particulare, a spus el, chiar dacă proiectul luxemburghez evocă mai ales asteroizii.

De la preluarea funcţiei sale, în iulie anul trecut, Jan Woerner promovează ideea unui 'sat lunar' multinaţional. Acesta ar putea include activităţi de explorare minieră de către companii private.

"În ultimii ani, companiile au cerut părerea cu privire la posibilităţile de a avea activităţi miniere în spaţiu. Le-am spus că este o idee bună, dar aducerea mineralelor pe Pământ ar lua timp, deoarece este prea scump acum", a mai spus Woerner pentru AFP.

În contrast, utilizarea materialelor din sistemul solar pentru revitalizarea misiunilor spaţiale îndepărtate sau capacitatea de a construi structuri pe Lună este nu este atât de departe, consideră oficialul ESA.

Pentru Jan Woerner poveştile science-fiction se termină de multe ori prin a fi adevărate. "Este chiar următoarea etapă", anticipează directorul general al Agenţiei Spaţiale Europene. AGERPRES

×