x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Mantia ivizibilității a lui Harry Potter ar putea deveni realitate

Mantia ivizibilității a lui Harry Potter ar putea deveni realitate

18 Sep 2015   •   20:16
Mantia ivizibilității a lui Harry Potter ar putea deveni realitate

Mantia invizibilităţii s-ar putea să nu mai fie în curând doar apanajul filmelor şi romanelor Fantasy sau SF, după ce o echipă de oameni de ştiinţă americani a anunţat joi că a făcut primii paşi în această direcţie, conform unui material publicat de Reuters.

Cercetătorii au testat o mantie a invizibilităţii ultra subţire, făcută din module rectangulare de aur de dimensiuni microscopice, care are proprietatea de a se mula perfect pe orice suprafaţă şi de a face imposibilă detectarea unui obiect în spectrul vizibil al luminii.

În cadrul unui experiment, ei au reuşit să ascundă privirii un obiect minuscul, iar acest succes le oferă certitudinea că aceeaşi tehnologie poate fi folosită şi pentru a ascunde obiecte de dimensiuni mari, invenţia lor putând avea aplicaţii în special în domeniul militar.

Mantia, având grosimea de 80 de nanometri, a fost înfăşurată în jurul unui micuţ obiect cu suprafeţe neregulate şi a reuşit să devieze complet razele de lumină îndreptate asupra acestuia, făcându-l invizibil.

Ar mai fi nevoie de 5 - 10 ani pentru ca această tehnologie să poată fi aplicată în practică, potrivit lui Xiang Zhang, director al Diviziei pentru Stiinţa Materialelor din cadrul Laboratorului Naţional Lawrence Berkeley, din SUA.

"Nu întrevedem probleme majore pentru viitor, însă mai este nevoie de multă muncă," a precizat el.

×