x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Misterul piramidei lui Keops, aproape rezolvat. Egiptologii au găsit particule energetice în interiorul mausoleului

Misterul piramidei lui Keops, aproape rezolvat. Egiptologii au găsit particule energetice în interiorul mausoleului

30 Ian 2016   •   09:56
Misterul piramidei lui Keops, aproape rezolvat. Egiptologii au găsit particule energetice în interiorul mausoleului

Un grup de egiptologi a făcut o descoperire cel puțin interesantă: în interiorul piramidei lui Keops din Gizeh se afla anumite particule energetice, cu ajutorul cărora s-ar putea dezvălui sistemul de construcție și secretele acestui mausoleu vechi de 4500 de ani.

Anunțul a fost făcut pe 17 ianuarie în cadrul unei conferințe de presă la Muzeul de Egiptologie din Cairo, de către directorul Institutului pentru Prezervare, Inovare și Patrimoniu, Madi Tayubi, care a lăsat să se înțeleagă că informațiile reprezintă doar rezultatele preliminare ale unui proiect mult mai amplu, Scan Pyramids.

Tayubi a precizat că experții folosesc sistemul și pentru a descoperi arhitectura interioară a piramidelor și eventualele camere ascunse, dar obiectivul lor principal rămâne acela de a determina formula prin care monumentele din blocuri de piatră au putut fi înălțate până la 150 de metri înălțime.

Momentan, egiptologii au dezvăluit că partea superioară a Piramidei Roșii este întotdeauna mai caldă decât aceeași parte superioară a altor piramide. Cu toate acestea, nu există diferențe de temperatură atunci când se analizează cele patru laturi ale mausoleelor și de aceea, cel mai probabil, aceasta este cheia misterului.

Potrivit abc.es, ministrul egiptean Mamduh al Damati a anunțat în cadrul aceleiași conferințe de presă că următorul pas presupune montarea unei camere termografice (cu infraroșu) în interiorul piramidelor lui Keops, Kefren și Mikerinos și a Piramidei Roșii.

Proiectul Scan Pyramid încearcă să demonstreze că diferențele de temperaturi între blocurile de piatră nu reprezintă o consecință a climei sau a schimbărilor sezoniere, ci o metodă gândită de constructori acum 4500 de ani. Al Damati a precizat că această etapă a proiectul va mai dura aproximativ două luni pentru că autoritățile nu dispun decât de o singură cameră termografică.

În luna noiembrie a anului anterior, același grup de experți anunța că au observat diferențele de temperaturi între anumite blocuri de piatră ale piramidei lui Keops, care ar indică că există anumite „dedesubturi”. Egiptologii nu au dorit să ofere prea multe detalii, dar au promis că în 2016 vor face tot ce este necesar pentru a descoperi fascinantele secrete.

Mai mult decât atât, au promis că vor folosi doar tehnici non-invazive, pentru a proteja piramidele. Experții din Egipt, Canada, Franța și Japonia vor apela la drone, termografie și fotogrametrie, putând astfel să reconstruiască în 3D Gizehul și Dahshurul.
 

×