x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă O companie elveţiană a inventat ''abanosul elveţian'' care înlocuieşte celebra esenţă lemnoasă utilizată la instrumentele muzicale

O companie elveţiană a inventat ''abanosul elveţian'' care înlocuieşte celebra esenţă lemnoasă utilizată la instrumentele muzicale

24 Oct 2017   •   21:10
O companie elveţiană a inventat ''abanosul elveţian'' care înlocuieşte celebra esenţă lemnoasă utilizată la instrumentele muzicale

Un start-up elveţian a dezvoltat un procedeu ce permite modificarea esenţelor de lemn provenind de la specii de copaci din Elveţia astfel încât acestea să deţină aceleaşi proprietăţi ca şi abanosul utilizat în producţia de instrumente muzicale, oferind astfel o alternativă la lemnul de esenţă tare din zonele tropicale aflat pe cale de dispariţie, informează marţi AFP. 

Swiss Wood Solutions, o companie fondată de oameni de ştiinţă de la institutul de cercetare Swiss Federal Laboratories for Materials Science and Technology (EMPA) şi de la institutul de tehnologie ETH din Zurich, a creat substitutul de abanos plecând de la o varietate de paltin de munte ce creşte în pădurile din Elveţia şi a cărui producţie este caracterizată de sustenabilitate, potrivit unui comunicat difuzat marţi. 

Denumit ''Swiss Ebony'' (abanos elveţian), materialul este obţinut pornind de la macerarea lemnului de arţar într-o soluţie apoasă urmată de supunerea acestuia la o metodă de uscare şi de compresie cu ajutorul unei prese încălzite care îi conferă proprietăţile esenţiale în munca lutierilor. 

Mai multe specii de abanos au fost introduse pe lista Convenţiei privind comerţul internaţional cu specii ale faunei şi florei sălbatice pe cale de dispariţie (CITES), ceea ce înseamnă că importul acestor esenţe este interzis în cazul în care nu se poate demonstra că originea lor este licită, menţionează sursa citată. Acesta este motivul pentru care mulţi muzicieni manifestă reticenţă când trebuie să călătorească împreună cu instrumentele lor, temându-se că acestea ar putea fi confiscate la vamă, a subliniat laboratorul. 

Pentru evaluarea calităţii acestui nou material, mai ales în comparaţie cu alte alternative cum ar fi lemnul compozit, laboratorul a încheiat un parteneriat cu un lutier elveţian care a fabricat instrumente ce au fost apoi oferite timp de mai multe săptămâni unor muzicieni profesionişti. Aceştia au raportat că produsul era la fel de bun ca originalul, notează swissinfo.ch. 

''Unul dintre muzicieni nu a mai dorit să ne înapoieze prototipul pentru violoncel'', a precizat în comunicat, pe un ton amuzat, Oliver Kläusler, preşedintele Swiss Wood Solutions. 

Compania a dezvoltat, de asemenea, un material similar lemnului de grenadilla, utilizat pentru producţia de clarinete şi oboaie. 

Deşi costurile de producţie ale "abanosului elveţian'' sunt deja competitive cu cele ale omologului său natural, oamenii de ştiinţă fac eforturi pentru scăderea preţului acestuia şi găsirea unor variante pentru ca procesul de obţinere să fie şi mai prietenos cu mediul, mai arată swissinfo.ch. Ei speră ca în viitor să utilizeze procesul pentru a realiza şi alte obiecte pe lângă instrumentele muzicale, precum mecanisme pentru ceasuri, tacuri sau mânere.AGERPRES/

×