x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Oamenii de ştiinţă au aflat de ce păsările marine consumă deşeuri de plastic

Oamenii de ştiinţă au aflat de ce păsările marine consumă deşeuri de plastic

11 Noi 2016   •   11:51
Oamenii de ştiinţă au aflat de ce păsările marine consumă deşeuri de plastic

Păsările marine înghit deşeuri de plastic, pe care le găsesc în natură, fiind atrase de mirosul lor, asemănător cu cel al hranei pe care o consumă în mob obişnuit, potrivit unui nou studiu realizat de oameni de ştiinţă americani, informează The Guardian. 

Cercetătorii au descoperit că obiectele care plutesc în mări şi oceane acumulează alge şi capătă un miros asemănător cu krillul, crustacee pe care păsările marine obişnuiesc să le consume. Descoperirea ar putea explica de ce unele păsări, printre care se numără albatroşii, petrelii şi furtunarii - care se bazează pe simţul mirosului pentru a vâna - sunt în mod special vulnerabile la a înghiţi plastic. 

Matthew Savoca de la Universitatea din California, principalul autor al studiului, a declarat că ''animalele au, de obicei, un motiv în luarea deciziilor'' şi că ''dacă vrem să înţelegem cu adevărat de ce animalele mănâncă plasticul din ocean trebuie să luăm în considerare modul în care ele găsesc mâncarea''. 

Oamenii de ştiinţă au amplasat mărgele realizate din cele mai comune tipuri de plastic în zona golfurilor Monterey Bay şi Bodega Bay, de pe coasta californiană. Acestea au fost introduse în recipiente din plasă astfel încât să nu fie mâncate de animalele marine. Trei săptămâni mai târziu, au fost colectate, iar mirosul lor a fost analizat la un laborator. S-a descoperit că plasticul emana un compus sulfuros - sulfat de dimetil - ca urmare a depunerii algelor pe aceste obiecte. Sulfatul de dimetil este cel care le determină pe anumite păsări să mănânce krill, au arătat cercetătorii care au comparat substanţa cu un ''clopoţel care anunţă ora mesei''. 

Oamenii de ştiinţă au analizat date obţinute de la 55 de studii şi 13.315 de păsări demonstrând că păsările cu "nasul tubular" sunt de aproape şase ori mai predispuse să mănânce plastic decât altele. 

Rata de poluare cu plastic este în creştere constantă în toată lumea. Potrivit unui studiu realizat anul trecut, circa opt milioane de tone de plastic - îndeajuns pentru a acoperi fiecare metru de coastă din lume - ajung în ocean în fiecare an. 

Păsările şi alte animale marine, inclusiv ţestoasele şi peştii, înghit obiecte din plastic, fapt ce dăunează organelor interne, provoacă ocluzii intestinale şi creşte nivelul de substanţe chimice din ţesuturi. 

Studii anterioare atrăgeau atenţia că unele păsări îşi hrănesc puii cu deşeuri, probabil confundându-le cu hrana. 

Berry Mulligan din cadrul Societăţii Regale pentru Protecţia Păsărilor a atras atenţia că ''păsările marine reprezintă unul dintre cele mai ameninţate grupuri de păsări din lume'' şi a declarat că este dificil de estimat ''magnitudinea problemei la nivel global''. 

Specialiştii au recomandat fabricarea de obiecte de plastic care nu acumulează alge. 

Concluziile cercetării au fost publicate în jurnalul ''Science Advances''. AGERPRES

×