x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Șoarecii cu toxoplasmoză nu se mai tem de pisici, chiar și după suprimarea infecției

Șoarecii cu toxoplasmoză nu se mai tem de pisici, chiar și după suprimarea infecției

20 Sep 2013   •   20:08
Șoarecii cu toxoplasmoză nu se mai tem de pisici, chiar și după suprimarea infecției

Șoarecii își pot pierde teama instinctivă de pisici, dar și de orice alt prădător, după ce au fost infectați cu un parazit monocelular care provoacă toxoplasmoza, iar acest efect persistă chiar și după eliminarea infecției, conform unui material publicat de BBC Science, informează agerpres.ro.

Parazitul monocelular denumit Toxoplasma gondii reușește să le îndepărteze micuțelor rozătoare spaima instinctivă de prădători, efect ce continuă chiar și după ce infecția cu respectivul parazit este îndepărtată.

Echipa de cercetători care a observat acest lucru a notat în ultimul număr al publicației Plos One că această infecție poate provoca o schimbare permanentă în creierul rozătoarelor.

Wendy Ingram și colegii săi de la Universitatea California din Berkeley au evaluat reacțiile șoarecilor la mirosul de urină de râs nord-american (Lynx rufus).

Felinele își marchează teritoriul cu urină, iar acest fapt îi ajută pe șoareci să identifice și să nu pătrundă în teritoriul de vânătoare al acestor prădători.

Șoarecii care nu au fost infectați cu Toxoplasma gondii au manifestat o aversiune față de urină, în timp ce cei infectați au pătruns fără nicio ezitare în zona de test, în pofida mirosului care ar fi trebuit să-i țină în afara acestui perimetru.

"Este remarcabil faptul că până și după ce infecția a fost eradicată din organismul acestor rozătoare, această schimbare comportamentală profundă persistă", a comentat Wendy Ingram. "Identificarea unei infecții trecătoare care duce la o schimbare potențial permanentă de comportament poate avea implicații uriașe pentru medicina bolilor infecțioase", a mai adăugat ea.

La rozătoare această infecție este de obicei contactată prin consumarea materialelor fecale provenite de la pisici. Apoi parazitul infestează fiecare organ al corpului, localizând-se în special la nivelul creierului, unde formează chisturi.

Infecția se poate răspândi și la oameni, unele estimări recente indicând faptul că doar în Marea Britanie se îmbolnăvesc de toxoplasmoză aproximativ 350.000 de oameni în fiecare an. La om această infecție poate provoca complicații grave în cazul femeilor însărcinate dar și al persoanelor cu un sistem imunitar slăbit. De asemenea, acest parazit are legătură și cu schimbările radicale de dispoziție din cadrul unor maladii psihice așa cum este schizofrenia.

Wendy Ingram a declarat pentru BBC că rezultatele acestui studiu evidențiază nevoia de a schimba paradigma privind modul de tratare al bolilor infecțioase.

"De obicei, dacă ne confruntăm cu o infecție bacteriană, mergem la doctor și primim antibiotice. Infecția este astfel eliminată și, odată cu ea ne așteptăm să dispară și toate simptomele pe care le provoca. Acum însă am găsit un exemplu în care, chiar și după eliminarea sursei de infecție, schimbările majore produse de parazit asupra neurobiologiei rozătoarelor persistă", a subliniat ea. 

×
Subiecte în articol: şoareci pisici