x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Toate organismele de pe Pământ şi-ar avea originea pe Marte. Noi argumente prezentate la o conferinţă ştiinţifică

Toate organismele de pe Pământ şi-ar avea originea pe Marte. Noi argumente prezentate la o conferinţă ştiinţifică

29 Aug 2013   •   11:35
Toate organismele de pe Pământ şi-ar avea originea pe Marte. Noi argumente prezentate la o conferinţă ştiinţifică
Sursa foto: NASA

Originea organismelor de pe Pământ ar fi planeta Marte, s-a spus la o conferinţă ştiinţifică de amploare din Florenţa, unde s-au adus noi argumente care să susţină această teorie, informează BBC.

Argumentele prezentate ţin de structura primelor molecule necesare apariţiei vieţii pe Pământ, o structură care nu s-ar fi putut forma în mediul terestru din urmă cu trei miliarde de ani, când au apărut primele organisme.

Planeta Marte, în schimb, avea condiţii mai bune pentru apariţia vieţii, la acel moment.

Oamenii de ştiinţă încearcă de multă vreme să stabilească modul în care s-au format trei tipuri de molecule necesare pentru apariţia vieţii: acidul ribonucleic, acidul dezoxiribonucleic şi proteinele.

Potrivit prezentărilor de la conferinţă, oceanele pământene, "supa primordială" de acum 3 miliarde de ani, nu aveau elementele necesare pentru modelarea carbonului în aceste molecule care stau la baza tuturor organismelor.

Oamenii de ştinţă spun că interacţiunea unei surse de energie precum lumina sau căldura cu elementele pe bază de carbon ale "supei primordiale" nu ar fi dus la aparţia acidului ribonucleic, ci la apariţia gudronului.

Pentru formarea acidului ribonucleic, ar fi necesari atomi care să modeleze forma specifică, atomi care pot fi găsiţi la suprafaţa mineralelor cristalizate.

Aceste minerale existau pe Pământ, însă acum trei miliarde de ani erau deja dizolvate în oceanele planetei. Existau, însă, în formă cristalizată pe Marte, susţine profesorul Steven Benner, un chimist specializat în biologia moleculară.

Acest lucru sugerează că elementele primordiale ale vieţii s-ar fi format pe Marte, fiind transportate pe Pământ de meteoriţi, spune profesorul.

Acesta susţine că mineralele cele mai potrivite pentru modelarea moleculelor de carbon în aşa fel încât să formeze acidul ribonucleic ar fi borul şi molibdenul. Or, aceste substanţe sunt rare pe Pământ, iar acum trei miliarde de ani mediul nu era potrivit pentru formarea lor.

"Numai când molibdenul se oxidează puternic poate influenţa apariţia vieţii. Această formă de molibden nu putea fi găsită pe Pământ atunci când a apărut viaţa, pentru că acum trei miliarde de ani exista foarte puţin oxigen pe suprafaţa terestră. Marte avea, însă, oxigen", spune profesorul.

"Dovezile care se adună indică faptul că suntem de fapt marţieni. Că viaţa a apărut pe Marte şi a venit pe Pământ pe un meteorit. Am avut noroc că am ajuns aici, pentru că Pământul s-a dovedit a fi mai propice pentru evoluţia vieţii. Dacă strămoşii noştri ipotetici ar fi rămas pe Marte, acum nu mai eram nici noi aici", a mai spus profesorul.
 

×