x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Principia Mathematica a lui Isaac Newton din 1687 a fost vândută pentru 3,7 milioane de dolari

Principia Mathematica a lui Isaac Newton din 1687 a fost vândută pentru 3,7 milioane de dolari

18 Dec 2016   •   15:30
Principia Mathematica a lui Isaac Newton din 1687 a fost vândută pentru 3,7 milioane de dolari
Sursa foto: wikimedia

Lucrările de ştiinţă nu obţin de obicei preţuri mari de achiziţie în cadrul licitaţiilor, însă o copie a lucrării de referinţă Principia Mathematica a lui Isaac Newton din 1687 a fost vândută la New York de casa Chiristie's pentru 3,7 milioane de dolari, scrie engadget.com. 

Estimată iniţial la 1,5 milioane de dolari, Principia Mathematica este cea mai scumpă lucrare de ştiinţă care a fost vândută (la 15 decembrie) până în prezent la o licitaţie. Este vorba despre o ediţie europeană continentală limitată, din seria celor 80 de copii realizate, comparativ cu cele 400 de ediţii pentru Marea Britanie, scrie Agerpres.

Preţul obţinut în cadrul licitaţiei nu reprezintă un caz singular, un manuscris original al aceleiaşi lucrări a fizicianului şi matematicianului britanic Isaac Newton a fost vândut în 2013 pentru 2,5 milioane de dolari şi va fi păstrat de Societatea Regală de Ştiinţe din Marea Britanie. 

Principia Mathematica este una din cele mai importante lucrări ale lui Isaac Newton în care sunt descrise legile mişcării, inclusiv legea gravitaţiei. Multe din conceptele explicate în lucrare reprezintă puncte de referinţă în legile fizicii timp de mai multe secole pană la enunţarea noilor principii ale relativităţii şi ale fizicii cuantice, încheie engadget.com. 

 

×
Subiecte în articol: isaac newton licitatie