x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Rezervaţia naturală las Loras

Rezervaţia naturală las Loras

30 Aug 2008   •   00:00

Vă prezentăm în cele ce urmează un proiect de dezvoltare pentru rezervaţia naturală Las Loras din Spania. Proiect care a primit finanţate europeană.

Vă prezentăm în cele ce urmează un proiect de dezvoltare pentru rezervaţia naturală Las Loras din Spania. Proiect care a primit finanţate europeană.

 
Proiectul este localizat la limita estică a Munţilor Cantabrian, învecinîndu-se cu regiunile Cantabria şi Castile-Leon (cea mai mare regiune din Spania) şi cu provinciile Palencia şi Burgos. Zona a fost din totdeauna relativ izolată de lanţul muntos şi de rîuri, dar ascunde un patrimoniu natural deosebit. Rezervaţia naturală Las Loras constituie o resursă remarcabilă pentru dezvoltarea turismului în zonele şi provinciile învecinate în care se găsesc elemente remarcabile pentru Spania şi Europa ale patrimoniului cultural din perioada romană şi a evului mediu.

Sectorul serviciilor este bine consolidat în ambele regiuni (aproximativ 60%), urmat de sectorul industriilor (aproximativ 20%), de construcţii, agricultură şi silvicultură. Sectorul agricol a suferit schimbări graduale, trecînd de la fermele tradiţionale la un sistem bazat pe gospodării individuale, creşterea vacilor de lapte şi producţia de lactate. Industria turistică a fost mult timp abandonată, dar acum există o creştere solidă a numărului de turişti care vin în regiune. Rata şomajului variază între localităţi şi provincii, dar este oricum sub media naţională.

 

Scop şi mijloace

Obiectivul principal al proiectului de dezvoltare rurală interregională a fost acela de a creşte calitatea vieţii şi de a crea noi locuri de muncă, prin conştientizarea comunităţilor locale cu privire la valoarea patrimoniului natural şi cultural al zonei şi rolul lor în conservarea şi utilizarea durabilă a acestuia. Strategia a fost să creeze noi locuri de muncă şi venituri suplimentare în zonă pe baza principiilor de dezvoltare durabilă şi prin implicarea directă a populaţiei locale.

Abordarea holistă bazată pe resursele umane, naturale şi culturale locale a îmbunătăţit substanţial capacitatea zonei rurale de a genera venituri. Generarea substanţială de venituri nu doar că a dus la creşterea calităţii vieţii, dar asigură şi suportul financiar pentru protecţia valorilor naturale. Iniţiativa a vizat conştientizarea populaţiei locale cu privire la valorile zonei şi la noile metode şi abordări ştiinţifice de conservare a patrimoniului natural şi geologic al regiunii.

Zona promovată este parte a uni sit Natura 2000 (arie naturală protejată de interes comunitar), iar proiectul este parte a unui program stabilit pentru rezervaţiile geologice naturale din regiunea Las Loras (de asemenea, acoperă şi zonele de nord din Burgos şi Palencia). Proiectul a fost unul pilot pentru Villaescusa de las Torres, Revilla de Pomar şi Rebolledo de la Torre. Experienţele şi lecţiile învăţate prin acest proiect sînt fundamentale pentru politicile de mediu şi de dezvoltare ale zonei.

Abordarea integrată a proiectului a permis interacţiunea tururor sectoarelor: turism, cultură, mediu, educaţie. De asemenea, proiectul este unul complementar cu alte proiecte care fac parte dintr-o strategie mai largă de îmbunătăţire a activităţilor turistice şi de promovare a zonei ca destinaţie culturală europeană.

 

Scurtă istorie

Ideea a aparţinut unui grup de geologi şi profesori universitari din zonă care au propus autorităţilor locale şi grupurilor de conservaţionişti să desemneze zona ca rezervaţie naturală şi sit Natura 2000. Această iniţiativă a fost consolidată prin stabilirea unui parteneriat între autorităţile şi organizaţiile non-guvernamentale locale – Asociaţia Argeol. Asociaţia a stabilit parteneriate cu toţi factorii interesaţi: grupuri conservaţioniste, sectorul privat, agenţi locali şi departamentele de geologie de la universităţile care erau interesate de cercetare în zona rezervaţiei.

 

Activităţi principale

Vizite de studiu pentru personalul tehnic şi cel cu rol de decizie din cadrul autorităţilor locale în parcuri geologice şi rezervaţii naturale similare;
Realizarea unui studiu ştiinţific care a permis marcarea limitelor şi cartarea habitatelor, a resurselor naturale şi culturale şi a zonelor de dezvoltare turistică;
Semnalizarea şi marcarea a trei trasee şi a punctelor de observaţie;
Furnizarea de informaţii privind turismul şi rutele tematice (geologice, biologice, culturale);
Promovarea rezervaţiei naturale la nivelul factorilor locali (realizarea şi distribuţia de broşuri promoţionale, ghidul rezervaţiei naturale etc.);
Realizarea unei analize a infrastructurii existente şi necesare (drumuri, locuri de parcare, centru de informare, panouri informative, materiale didactice şi promoţionale);
Furnizarea de de informaţii suplimentare privind alte resurse şi servicii locale.

 

Date generale

Populaţia: 25.549 locuitori
Suprafaţa zonei: 1.133 kmp
Densitatea populaţiei: 23 locuitori/kmp
Număr de municipalităţi: 16
Durata: 31 ianuarie 2004 – 30 iulie 2006.
Buget: 137.912 euro, din care 110.330 euro de la FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă) şi 27.582 euro din surse private.

 

Rezultate

Crearea unui produs turistic de înaltă calitate naturală şi culturală ce a permis creşterea numărului de turişti şi implicit dezvoltarea de noi afaceri locale prospere în zonă (servicii de cazare, produse tradiţionale, organizarea de evenimente etc.) Conştientizarea autorităţilor şi a populaţiei locale cu privire la importanţa conservării patrimoniului natural şi cultural ca fundament al propriei dezvoltări durabile îmbunătăţirea promovării resurselor naturale şi a produselor derivate din acestea.

×
Subiecte în articol: special locale naturale naturala