x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Salt rapid

Salt rapid

de Delia Zahareanu    |    04 Ian 2007   •   00:00
Salt rapid

Pagina de Stiinta & Descoperiri isi propune sa popularizeze teme mari ale cercetarilor stiintifice contemporane, proiecte inedite ale noilor tehnologii si sa aminteasca descoperirile mari care au schimbat efectiv macazurile civilizatiei noastre asa cum o stim noi azi.

Printre ecuatii ale continuum-ului spatiu-timp, la umbra unui tesseract (hipercubul cu patru dimensiuni) si sorbind o pina-colada concentrata intr-o pastila, m-am gandit ca a sosit momentul sa merg inapoi in prezent si sa prezint cititorilor noua pagina pe care Jurnalul National o inaugureaza astazi: Stiinta & Descoperiri: Secolul XXII. De ce aceasta pagina? Pentru ca viitorul se intampla deja acum. Nu este o pagina de Science-Fiction, nici o rubrica dintr-o revista exclusiv stiintifica.

Pagina de Stiinta & Descoperiri isi propune sa popularizeze teme mari ale cercetarilor stiintifice contemporane, proiecte inedite ale noilor tehnologii si sa aminteasca descoperirile mari care au schimbat efectiv macazurile civilizatiei noastre asa cum o stim noi azi. Vom prezenta noile tehnologii ale locuirii, cum vor arata casele noastre peste zece ani, de exemplu, daca nu vom fi interesati mai degraba de dotarile digitale ale consolelor multifunctionale cu display-uri interactive din sufragerii decat de culoarea perdelelor sau de design-ul mobilierului, daca vom dori mai degraba roboti pe post de animale de casa in locul clasicelor pisici, daca pranzul nostru va lua forma unei casete cu pastile concentrand in ele toate elementele necesare satisfacerii unui metabolism superior.

Vom calatori in viitor prin spatiu, dar pornind de la marile proiecte pe care NASA, Jaxa sau Agentia Europeana de Cercetari Spatiale le au deja aprobate pe foile de buget.

Stiinta & Descoperiri are rubrici specifice: Pastila de SF, INTERVIU, LOAD (editorial) sau Hypercarti. Insa nu aici se opreste conceptul acestei pagini. Pentru ca stiinta si descoperirile sunt teme dinamice, care se modifica permanent, pagina isi propune sa dezvolte o comunitate web pe site-ul Jurnalului National, in care toti pasionatii de descoperiri si fanii noilor tehnologii sa discute temele propuse, sa faca observatii si comentarii, sa propuna ei insisi teme pe care le-ar vedea scrise in pagina de Stiinta & Descoperiri in Jurnalul National.

Astazi, pentru prima aparitie, zburam spre Luna, unde intr-un viitor apropiat, NASA vede terminata o baza permanenta, pe care oameni vor locui, fiind un "pas mare pentru Omenire" in directia primei calatorii cu oameni pe Marte. Asadar, drum bun printre randurile paginii de Stiinta & Descoperiri!

×
Subiecte în articol: zoom stiinta descoperiri