x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Sanctuar marin mare cât Franţa, în apropierea Noii Zeelande

Sanctuar marin mare cât Franţa, în apropierea Noii Zeelande

29 Sep 2015   •   13:32
Sanctuar marin mare cât Franţa, în apropierea Noii Zeelande

Noua Zeelanda şi-a anunţat marţi intenţia de a crea în Pacificul de Sud un sanctuar marin gigant, cu o suprafaţă apropiată de cea a Franţei, unde vor fi interzise pescuitul şi exploatarea resurselor naturale, informează agenţia France Presse.

Sanctuarul marin de la Kermadec va acoperi o suprafaţă de 620.000 de kilometri pătraţi situată în jurul arhipelagului care poarta numele unui navigator francez din secolul al XVIII-lea, la o mie de kilometri nord-est de Noua Zeelandă.

"Aceasta este una dintre regiunile cele mai bogate din lume în ceea ce priveşte diversitatea din punct de vedere geografic şi geologic", potrivit unei declaraţii a premierului Noii Zeelande, John Key.

El a citat prezenţa în această zonă a celui mai lung arc vulcanic submarin din lume şi a uneia dintre cele mai adânci gropi submarine de pe planetă.

Această zonă este, de asemenea, un paradis pentru mii de specii, fie că este vorba despre balene, delfini, broaşte ţestoase sau păsări marine.

Aceasta decizie a fost salutată de asociaţiile de protecţia mediului, care au scos în evidenţă că sanctuarele marine din Pacific acoperă acum peste 3,5 milioane de kilometri pătraţi.

"Noi felicităm guvernul pentru această măsură capitală care are ca scop protejarea acestei zone incredibile de activităţile de pescuit şi de exploatările miniere", a spus directorul World Wide Fund (WWF) din Noua Zeelanda, Chris Howe.

"Aceasta decizie reaşează Noua Zeelandă în avangarda mondială a luptei pentru conservarea oceanelor", a menţionat acesta.

În septembrie 2014, Statele Unite ale Americii au extins de şase ori parcul marin 'Pacific Remote Islands Marine National Monument' cu o suprafaţă de 1,2 milioane de kilometri pătraţi din Oceanul Pacific, care a devenit cel mai mare sanctuar marin de pe planetă, mai notează AFP. AGERPRES

×