x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Schimbarea climatică, vinovata de fenomene extreme, fără precedent

Schimbarea climatică, vinovata de fenomene extreme, fără precedent

27 Feb 2018   •   11:09
Schimbarea climatică, vinovata de fenomene extreme, fără precedent

Furtunile, inundaţiile şi alte fenomene climatice extreme lovesc oraşele mult mai dur decât au anticipat oamenii de ştiinţă, a declarat şeful unei reţele de oraşe care promovează strategii pentru combaterea schimbării climatice.

 

Criza severă de precipitaţii care face oraşul Cape Town să se îndrepte spre "ziua zero", când va rămâne fără apă, este un apel de deşteptare pentru alte oraşe vulnerabile, a declarat Mark Watts, director executiv al alianţei C40 pentru combaterea schimbării climatice.

"Aproape fiecare membru al C40 raportează evenimente de climă extremă care ies complet din scala experienţelor precedente şi din modelele de schimbare climatică", a declarat Watts. "Dat fiind că toate modelele ştiinţifice eşuează în anticiparea ritmului pe care îl are schimbarea climei, cum poţi realiza politici publice bune?", a declarat el în marja conferinţei C40's Women4Climate.

Aproape jumătate dintre cele 92 de oraşe afiliate la reţeaua C40 s-au confruntat cu inundaţii extreme anul trecut, potrivit lui Watts. Evenimentele imprevizibile ingreuneaza luarea de decizii favorabile unor măsuri de protecţie costisitoare precum ridicarea unor ziduri marine sau amenajarea unor văi inundabile, in detrimentul constructiei de apartamente luxoase pe malul mării.

"În majoritatea cazurilor, modelul teoric nu a anticipat evolutia pe teren, fie ca a fost vorba de inundaţii, căldură extremă sau schimbari bruste si violente a vremii", a explicat el. Deşi multe oraşe sunt afectate de inundaţii, seceta severă cu care se confruntă Cape Town trimite mesajul că oraşele trebuie să devină rezistente, a apreciat Watts.

"Este un uriaş semnal de avertizare, în condiţiile în care Cape Town este un oraş cu resurse însemnate... Cu toate acestea va fi primul oraş din lume care va rămâne complet fără apă, doar din cauza severităţii impactului climei", a spus preşedintele executiv al C40.

"Şi din nefericire nu va fi ultimul", a avertizat el. Zece oraşe din reţeaua C40, printre care Londra, Ciudad de Mexico şi Sao Paulo sunt "sub monitorizare" şi ar putea rămâne fără apă dacă precipitaţiile vor fi mai scăzute decât media. AGERPRES

×