x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Semnal de alarmă tras de specialiști: Fracturarea hidraulică poate provoca seisme de puternice

Semnal de alarmă tras de specialiști: Fracturarea hidraulică poate provoca seisme de puternice

14 Dec 2017   •   14:38
Semnal de alarmă tras de specialiști: Fracturarea hidraulică poate provoca seisme de puternice

Cutremurele minore provocate de fracturarea hidraulică, o tehnologie utilizată în cadrul exploatării hidrocarburilor, ar putea cauza declanşarea de seisme cu o magnitudine mai mare, indică un studiu publicat recent în ''Journal of Geophysical Research'', citat de Xinhua. 

Cercetarea, realizată de o echipă de oameni de ştiinţă conduşi de specialişti în geoştiinţe din cadrul universităţii americane Stanford a analizat date cu privire la activităţi seismice din statul Arkansas (sud-estul SUA) unde două replici seismice importante au fost înregistrate după un cutremur minor, în perioada 2010 - 2011. 

Cercetătorii de la Stanford au pus la punct o metodă pentru detectarea a câteva mii de cutremure de mică intensitate, ignorate anterior, declanşate de fracturarea hidraulică. 

Fracturarea hidraulică presupune pomparea în sol cu mare presiune a unui fluid pentru sfărâmarea rocilor şi permiterea degajării şi circulaţiei petrolului şi gazelor spre sonde. 

În cadrul operaţiunilor, sfărâmarea rocilor poate conduce la producerea unor mici seisme care au în general o intensitate mult prea mică pentru a fi detectate. 

Pe baza unui algoritm, cercetătorii au descoperit peste 1.400 de mici cutremure neraportate în Arkansas, majoritatea fiind rezultatul direct al operaţiunilor de fracturare realizate în cadrul a 17 dintre cele 53 de sonde din regiune. 

În octombrie 2010, un cutremur cu magnitudinea 4 i-a zgâlţâit pe locuitorii din apropierea unui zăcământ de gaze naturale din Arkansas, care a declanşat două replici anul următor. 

''Atunci când cutremurele produse în timpul operaţiunilor de fracturare hidraulică sunt mai mari şi se repetă în interval de câteva săptămâni, acest lucru indică un nivel de presiune în acea zonă'', a declarat William Ellsworth, coautor al studiului, în cadrul unui comunicat emis de universitate. 

Faliile aflate sub presiune sunt instabile şi pot aluneca, declanşând astfel seisme de o magnitudine mai mare, a explicat cercetătorul. 

Potrivit acestuia, algoritmul dezvoltat de oamenii de ştiinţă de la Stanford oferă o metodă eficientă şi cu costuri scăzute pentru exploatarea datelor existente astfel încât în viitor să poată fi luate decizii pentru prevenirea declanşării unor cutremure.AGERPRES

×
Subiecte în articol: fracturare hidraulica cutremur