x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Sincrotron britanic - Regatul Unit are accelerator mamut de particule

Sincrotron britanic - Regatul Unit are accelerator mamut de particule

de Delia Zahareanu    |    08 Feb 2007   •   00:00
Sincrotron britanic - Regatul Unit are accelerator mamut de particule

Avand suprafata a cinci peluze de fotbal, sincrotronul din sudul regiunii Oxfordshire este cea mai mare facilitate de cercetare stiintifica de pe teritoriul Marii Britanii, care a fost de curand data in folosinta.

Proiectul va fi definitivat in 2011, perioada de constructie insumand 30 de ani. Sincrotron este numele comun pentru acceleratoarele de particule de dimensiuni foarte mari. Cel britanic a fost botezat Diamond si va inlocui vechiul accelerator SRS (Synchrotron Radiation Source), care va fi inchis in 2008, relateaza BBC.

FUNCTIONARE. Avand o forma circulara, sincrotronul britanic, care este descris ca un "supermicroscop", permite accelerarea electronilor printr-un tunel vidat, in forma de gogoasa, a carui circumferinta este de 562 de metri. Particulele angrenate in miscare ating viteza luminii si incep sa piarda energie sub forma de lumina sincrotronica. Acest tip de lumina este perceput numai in frecventele de radio, ultraviolet si infrarosu, si ulterior este canalizat in conductori speciali, unde este folosit pentru testarea diferitelor tipuri de materiale, deoarece poate patrunde la nivelul structurii atomice a acestor materiale.

OCHIUL MAGIC. Mecanismul urias permite asadar "scrutarea" la un nivel fara precedent a materiei, iar aplicatiile lui practice sunt nenumarate. Profesorul Chris Binns, fizician cercetator la Universitatea din Leicester, studiaza cu ajutorul lui Diamond modalitatile prin care se pot miniaturiza componentele: "Cercetam metode pentru a putea obtine materiale magnetice noi, de inalta performanta, in viitor, prin asamblarea nanoparticulelor". Diamond este singura facilitate din Regatul Unit care permite astfel de studii. Cercetatori in domeniul medicinei si biologiei si-au manifestat intentia de a folosi capacitatile acceleratorului Diamond pentru teste. SUA, Franta si China poseda si ele acceleratoare de particule de mari dimensiuni, cel mai mare fiind cel din Ilinois, SUA.

×
Subiecte în articol: zoom