x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Spre noi se indreapta un asteroid periculos!

Spre noi se indreapta un asteroid periculos!

15 Dec 2017   •   09:58
Spre noi se indreapta un asteroid periculos!

Un asteroid de mari dimensiuni ''botezat'' 3200 Phaethon va trece foarte aproape de Pământ la 16 decembrie, anunta presa internationala, precizand ca bolidul spatial este considerat ''un potential pericol''. Este pentru prima oară când Phaethon va fi atât de aproape de Terra, de la descoperirea sa din 1983.

 

Cu diametrul de cinci kilometri, Phaethon va ajunge, in 16 decembrie, la o distanta de planeta noastra echivalentă cu de 26,8 ori cât cea care separă Pământul de Lună (10,3 milioane de kilometri). Phaethon este al treilea dintre cei mai mari asteroizi consideraţi "potenţial periculoşi" observaţi vreodată în jurul planetei noastre.

"Luand in calcul orbita sa eliptica de 523 de zile, am calculat ca asteroidul nu s-a mai aflat atât de aproape de Terra din 1973 şi nu va mai reveni până în 2093", noteaza, printre altele, site-ul maxisciences.com. Pe măsură ce traiectoria Pământului se intersectează cu fragmentele minuscule lăsate în urmă de Phaethon, particulele ard la intrarea in atmosfera terestră, dand nastere ''stelelor căzătoare''.

În lumea astronomiei, 10,3 milioane de kilometri înseamnă destul de aproape şi ridică o întrebare: cât de posibil este ca un asteroid mare şi înspăimântător aflat undeva în Univers să intre în coliziune cu planeta noastră? Expertii afirma ca acest lucru nu prea este posibil, cel puţin nu în viitorul apropiat. ''Nu există obiecte identificate care s-ar afla pe o traiectorie de coliziune cu Pământul'', a explicat dr. Amy Mainzer, astronom în cadrul Jet Propulsion Laboratory (JPL) din Pasadena, California, Statele Unite.

Potrivit spuselor sale, astronomii au descoperit ''majoritatea asteroizilor cu adevărat mari din apropiere de Pământ'' - obiecte cu un diametru de peste un kilometru. S-a stabilit că niciunul dintre aceştia nu se află pe o traiectorie de coliziune cu Terra.

"Majoritatea'' nu înseamnă insa toţi. Colegul lui Mainzer, dr. Paul Chodas, a aratat că vânătorii de asteroizi cred că au descoperit circa 95% dintre aceste obiecte de mari dimensiuni. Potrivit acestuia, specialistii cauta asteroizi mai mici, cei de 140 de metri fiind ''următorul punct de interes'', mulţi dintre ei încă nedepistati. Meteoriţi chiar şi mai mici pot cauza daune semnificative. Spre exemplu, asteroidul de 20 de metri care a căzut la Celeabinsk, în Rusia, în 2013, a spart ferestrele locuinţelor din zonă, iar peste o mie de persoane au fost rănite.

Daca un asteroid de dimensiunile lui Phaethon ar lovi Pământul, instrumentul online de estimare a pagubelor, Impact Earth, indică faptul că, în funcţie de mai mulţi factori precum viteza şi unghiul de impact, ar putea creea un crater de 65 de kilometri lăţime şi 1 kilometru adâncime. AGERPRES.

×
Subiecte în articol: asteroid periculos phaethon terra pamant