x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Sticla, betonul și nisipul de pe plajă, create din explozii cosmice

Sticla, betonul și nisipul de pe plajă, create din explozii cosmice

17 Noi 2018   •   19:00
Sticla, betonul și nisipul de pe plajă, create din explozii cosmice

O echipă internaţională de oameni de ştiinţă a anunţat vineri că a detectat siliciu - principalul component al sticlei - în resturile de supernove, explozii de stele aflate la sfârşitul vieţii, la o distanţă de miliarde de ani lumină de Terra, informează vineri France Presse. 

Cercetătorii au folosit telescopul spaţial Spitzer al NASA pentru a analiza lumina emisă de două supernove şi au detectat "amprenta" siliciului. 

Fenomenele care însoţesc moartea unei stele sunt foarte violente, deoarece materia componentă a astrului este ejectată cu viteze atingând până la câteva mii de kilometri pe secundă. 

În aceste turbine celeste, atomii se îmbină şi formează multe elemente, în special sulf şi calciu. Şi, după cum ştim de acum, siliciu. 

Scoarţa terestră este formată în cea mai mare parte din roci silicate (adică siliciu şi oxigen). Una dintre formele de siliciu, cuarţul, este un ingredient major al nisipului. 

În plus faţă de sticlă şi fibra de sticlă, siliciul este, de asemenea, un element important al reţetei betonului industrial. 

"Am demonstrat pentru prima dată că siliciul produs de supernove a fost în cantităţi suficient de mari pentru a fi prezent în praful din Univers, inclusiv în cel care a format planeta noastră", a declarat Haley Gomez de la Universitatea Cardiff (Marea Britanie). 

"De fiecare dată când ne uităm printr-o fereastră, mergem pe trotuar sau punem piciorul pe o plajă de nisip, interacţionăm cu materiale fabricate pornind de la stele aflate la sfârşitul vieţii şi care au explodat cu milioane de ani în urmă", a adăugat el. 

Studiul a fost publicat în Notificările lunare ale Royal Astronomical Society.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: explozii cosmice sticlă beton nisip studiu