x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Trasfuzia cu sânge de la gravide ar putea fi riscantă pentru bărbați

Trasfuzia cu sânge de la gravide ar putea fi riscantă pentru bărbați

19 Oct 2017   •   14:07

Bărbații și femeile sunt diferiți din punct de vedere biologic, iar această diferență ar putea să se aplice și sângelui, sau cel puțin în cazul femeilor gravide.

Studiul care vorbește despre această diferență a fost publicat de JAMA, și a fost realizat de cercetători olandezi pe mai mult de 31.000 de persoane care au primit sânge prin transfuzii la 6 spitale, în perioada 2005 - 2015. Cercetătorii au urmărit dacă sângele a fost donat de la bărbați sau de la femei cât și dacă femeile erau însărcinate. Având aceste date, oamenii de știință au analizat apoi rata mortalității a pacienților transfuzați.

Grupul în care s-a observat o diferență bazată pe tipul de donator, a fost cel al bărbaților care au primit sânge de la femei care erau însărcinate. Incidența mortalității pentru aceștia a fost mai mare decât pentru cei care au primit sânge de la alți bărbați sau de la femei care nu au fost niciodată însărcinate. Femeile care au primit același tip de sânge nu au avut nicio problemă și nici cele care au primit sânge de la bărbați.

Un studiu anterior a arătat că sângele femeilor, în mod special al celor însărcinate, ar putea fi riscant. O boală de care se leagă tranfuzia de sânge, TRALI, este cauzată de anticorpii gravidelor. Însă TRALI apare la scurtă vreme după transfuzie iar decesele din studiu au survenit la aproape 3 ani.
Ar putea fi vorba de alte schimbări din sângele gravidelor, se spune în studiu. Ar putea fi vorba de faptul că acest sânge este mai sărac în fier.

Sursa: time.com

×