x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Treizeci de neuroni din hipotalamus ne ajută să suportăm durerile (studiu)

Treizeci de neuroni din hipotalamus ne ajută să suportăm durerile (studiu)

04 Mar 2016   •   09:51
Treizeci de neuroni din hipotalamus ne ajută să suportăm durerile (studiu)

Un număr de 30 de neuroni dintr-o regiune a creierului numită hipotalamus determină eliberarea unei substanţe naturale, oxitocina, în sânge şi în măduva spinării, care inhibă senzaţia de durere, potrivit unui studiu publicat joi în revista de specialitate 'Neuron', citat de agenţia France Presse.

"Oxitocina este un jucător cheie în modularea percepţiei durerii", a explicat pentru AFP Alexandre Charlet, cercetător în cadrul Centre national de la recherche scientifique (CNRS) din Franţa, care a coordonat studiul realizat de un grup format din aproape 30 de oameni de ştiinţă europeni şi americani.

Până în prezent, procesul de eliberare a oxitocinei, o peptidă sintetizată de hipotalamus, nu a fost cunoscut.

Cercetătorii au reuşit să identifice un "centru de control al durerii" constând din treizeci de neuroni care coordonează eliberarea de oxitocină în sânge şi măduva spinarii.

Atunci când durerea este acută sau în caz de sensibilizare inflamatorie, informaţiile sunt trimise de către nervii periferici la neuronii măduvei spinării, a explicat CNRS.

"Informaţiile sunt apoi trimise altor neuroni, inclusiv unui mic grup de 30 de celule de talie mică (...) ale hipotalamusului, identificate de către echipa lui Alexandre Charlet. În schimb, ele activează o familie de neuroni mari (...) dintr-o altă regiune a hipotalamusului, care eliberează oxitocină în sange", mai precizează instituţia ştiinţifică menţionată.

Apoi oxitocina vine să 'adoarmă' neuronii periferici care trimit la creier mesajul responsabil pentru senzaţia de durere.

În paralel cu aceasta, prelungirea acestor 30 de neuroni numiţi axoni şi măsurând la om până la un metru lungime, atinge cele mai profunde zece straturi de înveliş ale măduvei spinării.

"Tocmai în acest loc unde mesajul senzorial este codificat ca intensitate, se eliberează oxitocina. Aceasta reduce, prin urmare, prin două circuite simultane, reînnoirea mesajului dureros către creier", potrivit CNRS.

Cercetătorii speră în prezent "să găsească markeri genetici care pot activa sau inhiba în mod specific aceşti 30 de neuroni", atenuând mai bine simptomele pacienţilor care au dureri patologice şi, în acelaşi timp, limitând efectele secundare, a comentat Alexandre Charlet.

În plus faţă de rolul său analgezic, oxitocina este implicată în special în procesul naşterii şi în sociabilitate, ceea ce i-a adus supranumele de hormon al iubirii şi al empatiei, mai notează AFP. AGERPRES

×