x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Un diuretic i-ar putea ajuta pe copiii cu autism să comunice mai bine!

Un diuretic i-ar putea ajuta pe copiii cu autism să comunice mai bine!

07 Feb 2014   •   20:57
Un diuretic i-ar putea ajuta pe copiii cu autism să comunice mai bine!

Un medicament binecunoscut pentru tratarea edemelor ar permite îmbunătăţirea considerabilă a comunicării, în cazul copiilor cu autism, scrie Europe1.
Respectivul medicament este în circulaţie pe piaţă de 40 de ani, dar acum îşi dezvăluie şi alte beneficii.
O echipă de cercetători francezi este cea care a arătat legătura dintre diuretic şi posibilele beneficii în cazul copiilor cu autism.
Testat pe un număr de 60 de copii la Spitalul Universitar din Brest, timp de patru luni, medicamentul a dat rezultate uimitoare: în 9 din 10 cazuri copiii comunicau mai bine. Iar unii au fost capabili chiar să meargă ulterior la şcoală, potrivit unui studiu care a fost dat publicităţii de revista Science.

Prea mult clor în neuroni?
Iniţial, cercetătorii au emis următoarea ipoteză: dacă anumiţi neuroni sunt nematurizaţi la autişti, este pentru că aceştia conţin prea mult clor. Iar diureticul are ca efect chiar eliminarea clorului.
Această intuiţie se pare că a fost corectă, pentru că asta s-a şi întâmplat. În orice caz, pe neuronii unor şoareci. “La şoarecii autişti, clorul are un nivel mărit. Diureticul îl scade. Şi sunt convins că dacă reuşim să obţinem un diagnostic precoce şi să dăm un tratament, comportamental şi cu molecule ca acestea foarte devreme, într-o bună zi vom putea să şi vindecăm”, s-a entuziasmat profesorul Yehezkel Ben-Ari, directorul departamentului de cercetare de la Inserm, invitatul postului Europe1.
S-a mai constatat, spun cei doi specialişti, şi că valiumul are efecte paradoxale la copiii autişti, sugerând niveluri ridicate de clor. “Am decis să testăm această ipoteză mai întâi cu un test-pilot pe cinci copii autişti, şi, odată testul reuşit, pe 60 de copii, cu o doză de 1 miligram pe zi timp de trei luni”, spun aceştia.
“Nu s-a observat niciun efect secundar semnificativ, o creştere a diurezei a fost frecvent raportată, fără deshidratare, nici pierdere de greutate şi într-un sfert dintre cazuri a trebuit să administrăm sirop de potasiu. Unii copii sunt sub tratament zilnic de peste un an”, mai explică cercetătorii.

Noi teste în plan
Deocamdată nu se pune problema unei vindecări. Dar pentru a putea confirma acest efect benefic al unui diuretic la copiii cu autism, un alt test se va efectua pe un lot de 80 de copii din mai multe oraşe ale Franţei: Nisa, Lyon, Brest şi Marsilia, precum şi în Spania. Rezultatele sunt aşteptate spre sfârşitul anului.
Europe1 a ales să nu prezinte numele diureticului, dar alte mijloace de informare au făcut-o. Este vorba despre bumetanidă (bumetanide), un medicament folosit din anii 70, potrivit Le Monde.


×
Subiecte în articol: autism