x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Un neurochirurg italian se pregăteşte să facă primul TRANSPLANT de CAP

Un neurochirurg italian se pregăteşte să facă primul TRANSPLANT de CAP

22 Mai 2015   •   13:14
Un neurochirurg italian se pregăteşte să facă primul TRANSPLANT de CAP

Neurochirurgul italian Sergio Canavero îşi susţine, în continuare, proiectul de realizare a unui transplant de cap la om, întâmpinat cu o veritabilă avalanşă de ironii şi de critici, şi declară că 'mulţi oameni bogaţi' şi-au exprimat interesul faţă de o asemenea operaţie care ar costa în jur de zece milioane de dolari şi ar dura două zile, relatează EFE.

'Voi demonstra lumii întregi' că acest experiment poate reuşi şi că toate îndoielile la adresa lui ţin de 'limitele mentale ale umanităţii', a afirmat, într-un interviu, acest specialist de 51 de ani, de la Spitalul Molinetteť din Torino.

El îşi va prezenta controversata idee în cadrul celei de-a 39-a conferinţe anuale a American Academy of Neurological and Orthopaedic Surgeons (Academia Americană a Chirurgilor în domeniul Neurologiei şi Ortopediei), care va avea loc în zilele de 12 şi 13 iunie, în oraşul american Annapolis. Intitulată 'Transplant de cap: Viitorul este acum', expunerea sa ocupă un loc cheie în programul reuniunii.

Sergio Canavero nu a furnizat date tehnice, motivând că acestea pot fi găsite în publicaţiile sale. În schimb, a dat amănunte despre ce ar urma să se întâmple în sala de operaţie. 'Acolo se vor întâlni cei doi, donatorul de corp şi primitorul de corp. Capul ce trebuie transplantat va fi răcit la 12 grade şi apoi se va trece la decapitarea celor două persoane, secţionându-se vasele sangvine, muşchii şi oasele. După care, va începe faza în care pacientul va primi noul său corp', a explicat medicul italian.

Aceasta este, de fapt, faza pentru care mare parte a lumii medicale nu găseşte încă un răspuns convingător: unirea măduvei spinării şi a milioanelor de terminaţii nervoase cu ajutorul cărora este posibilă mişcarea corpului omenesc. Soluţia lui Sergio Canavero se numeşte polietilenglicol, un fel de 'lipici' plastic cu care va suda toate terminaţiile nervoase. Este o substanţă care, potrivit lui, va revoluţiona medicina.

'Intervenţia va dura aproximativ două zile şi va implica foarte mulţi bani, aproximativ zece milioane de dolari, şi o echipă de 150 de oameni, medici şi personal auxiliar', a spius chirurgul, asigurând că această impresionantă logistică nu este o problemă pentru el.

'Sunt zeci de sponsori dispuşi să finanţeze proiectul, zeci de medici şi chirurgi care s-au arătat dispuşi să ia parte la operaţie', a amintit medicul, asigurând că a primit mesaje de la 'mulţi oameni din întreaga lume' şi că mulţi dintre aceştia vor asista la conferinţa lui de la Annapolis. 'Multe persoane bogate' l-au contactat deja întrucât vor 'să aibă un nou corp', a menţionat Canavero.

Ela asigurat că dispune de toţi banii de care are nevoie pentru implementarea proiectului său, pe care detractorii săi îl consideră o 'ameninţare' pentru că 'provoacă teamă'. 'Unul dintre motivele tuturor acestor critici este că, după prima operaţie, se va deschide o cutie a Pandorei şi cei bogaţi îşi vor putea lua un nou corp, dar numai ei îşi vor permite să plătească intervenţia', este de părere medicul.

'Suntem la un pas de momentul în care viaţa va putea fi prelungită pe termen nelimitat, deoarece eu îi voi putea da un nou corp unei persoane ajunse la 80 de ani şi aşa va putea trăi încă 40 de ani', anticipează neurochirurgul.

La nivelul actual de dezvoltare a ştiinţei medicale, pacientul va fi menţinut o lună după operaţie în comă indusă, iar apoi va avea nevoie de peste un an de fizioterapie pentru a putea merge. Dar, estimează el, peste patru-cinci ani, tehnica va fi mult mai perfecţionată, ceea ce va avea 'consecinţe inimaginabile'.

'Eu nu-mi puteam imagina întregul univers care se află în spatele prelungirii duratei de viaţă, dar vă asigur că există persoane care vor să realizeze acest lucru cu orice preţ, iar eu sunt la mijloc', a mărturisit Sergio Canavero, care, după cum se ştie, are deja şi un voluntar pentru primul transplant de cap, Valeri Spiridonov, un rus de 30 de ani care suferă de atrofie musculară. Înainte de a intra însă în sala de operaţie pentru această premieră absolută, el mai are de depăşit un obstacol major: trebuie să obţină aprobarea unui comitet de etică medicală.

Specialistul spune că, în doi ani, ar fi capabil să-şi formeze şi instruiască echipa de medici necesară pentru efectuarea operaţiei care 'va schimba pentru totdeauna istoria umană'. 'Va fi - concluzionează el - răspunsul meu la problemele etice, voi face această operaţie pentru că nimeni nu vrea să fie în situaţia lui Valeri'.

×
Subiecte în articol: transplant transplant de cap